Kultura

Odigrao je nezaboravnu ulogu: „Nisam želeo da ga definišu kao poremećenog“

Hoakin Finiks, čiji je novi film "Džoker" doživeo ovacije na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i već se pominje kao dobitnik neke od festivalskih nagrada, tvrdi da je želeo da stvori lik koji bi bio neprepoznatljiv, preneo je filmski časopis Varajeti.

„Želeo sam slobodu da kreiram lik koji nema nikakve veze sa prethodnim džokerima“, rekao je Finiks, koga dugo nismo viđali u glavnim ulogama.

„Ono što je tu ulogu činilo za mene atraktivnom je da ga je teško definisati i nisam imao želju da ga definišem“, dodao je Finiks na konferenciji za novinare.

„Svakoga dana mi se činilo da otkrivam nove aspekte tog lika i tako sve do kraja snimanja“, primetio je Hoakin Finiks.

Finiks igra Artura Fleka, komedijaša čije profesionalne i lične greške ga na kraju primoravaju da postane nihilistički, zastrašujući – Džoker.

Da bi se pripremio za ovu ulogu Finiks je pročitao knjigu o političkim ubicama da bi shvatio takve osobe i njihovu motivaciju. Na kraju mu je ta knjiga pružila samo informacije i nije mu mnogo pomogla da kreira lik Džokera.

„Poistovetio sam Artura kao ličnost sa posebnim tipom čoveka. To je fiktivni karakter jer nisam želeo da ga psihijatar definiše da boluje od nekog psihijatrijskog poremećaja“, naglasio je glumac, koji je, sudeći po gledaocima festivala, odigrao nezaboravnu ulogu.

Finiks je naglasio da na njega nije uticao kolega Hit Ledžer, koji je pre deset godina igrao tu ulogu i za nju osvojio Oskara i da je za njega džoker nešto sasvim drugo.

U Finiksovom „Džokeru“ partneri su mu Robert de Niro, Zazi Bic, Mark Maron, dok je reditelj filma Tod Filips, koji je sa Skotom Silverom napisao scenario.

Mračan ton filma doprinosi da se razlikuje od većine filmova snimljenih prema stripovima.

„Zašto ne bismo mogli da snimimo film prema nekom stripu u tom fazonu“, glasilo je hipotetičko pitanje režisera.

„Mislim da bi to bi zanimljiv prilaz žanru ekranizovanih stripova, iako su kompanije stripova zauzele negativan stav prema takvon vidu ekranizacije. Nama je bilo teško da snimimo „Džokera“ na taj način jer se protivila i kompanija DC i studio, ali mi smo nastavili kako smo zamislili film jer smo verovali da će biti nešto posebno i novo“, objasnio je režiser.

Filips je podsetio da mu je film „Čovek koji se smeje“, snimljen 1928. godine prema romanu Viktora Igoa, bio velika inspiracija, a da se inspirisao i „Taksistom“, Skorsezeovim filmovima „Razjareni bik“ i „Kralj komedije“, kao i filmom Miloša Formana „Let iznad kukavičijeg gnezda“.

Film „Džoker“ je pre zvanične svetske premijere na festivalu bio prikazan novinarima na dve prepune projekcije.

Film je, smatraju producenti, bio najočekivaniji učesnik festivala, a njegov direktor Alberto Barbera je izjavio da ide pravo za osvajanje Oskara.

Iako je uloga Ledžera kao Džokera u „Tamnom vitezu“ njemu donela Oskara za sporednu ulogu 2009. on se nije puno udaljio od tog lika u odnosu na strip.

Međutim, Hoakin Finiks pokazuje kako se njegov komičar pretvara u Džokera ubicu.

„Džoker“ će biti prirekan i na festivalu u Torontu, a 4. oktobra počinje njegovo prikazivanje u SAD.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend