Kultura

Oskarovcu nagrada Sesil B. de Mil za izuzetan doprinos svetu zabave

Tom Henks će dobiti nagradu Sesil B. de Mil na ceremoniji dodele Zlatnih globusa 5. januara 2020. godine, saopštilo je holivudsko Udruženje stranih dopisnika.

Bilo koja od njegovih uloga u filmovima „Big“ do „Forest Gamp“, „Spasavanje redova Rajana“, „Toy story“ „Cast away“ i drugih mogla je da doprinese dobijanju ovog priznanja, jednog od najvećih na dodeli Zlatnih globusa.

Predsednik udruženja Lorenco Sorija rekao je u saopštenju da je Henks privukao gledaoce svojim bogatim i zabavnim karakternim ulogama.

On je rekao da je glumac takođe snažan iza kamere kao pisac, producent i reditelj.

Nagrada Sesil B. de Mil se dodeljuje godišnje pojedincu koji je dao izuzetan doprinos svetu zabave.

Dosadašnji dobitnici su Džef Bridžis, Opra Vinfri, Morgan Frimen, Meril Strip, Džodi Foster, Barbara Strajsend, Sidni Poatje, Lusil Bol.

Šezdesettrogodišnji Henks je četvorostruki dobitnik Zlatnog globusa, koji je postao poznat po ulozi u filmu iz 1984. „Splash“ u kome je igrao čoveka koji se zaljubljuje u sirenu.

On je dobio prvog Globusa 1988. za film „Big“ u kome igra 13-godišnjeg dečaka čije telo se pretvara u 35-godišnjeg muškarca preko noći kada poželi želju.

Dobitnik je Globusa filmove „Filadelfija“ i „Forest Gamp“, za koje je dobio i Oskare.

Takođe je hvaljen za rediteljski rad na HBO mini-seriji „Band of Brothers“ iz 2001. koja je osvojila nagradu Emi za televiziju.

Henks je 2014. godine dobio počasnu nagradu Kenedi centra. Takođe je dobio nagradu za životno delo od Američkog filmskog instituta 2009. godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend