Kultura

Otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom "Pismo = Glava", otvoren je na Beogradskom sajmu, gde će se posetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

Književnik Milovan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koliko se procenjuje da ih je sada u svetu.

„U svetu se nalazi bar 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa“, rekao je Vitezović i dodao da je katalog sa 1.000 istraženih rukopisa izložen na štandu „Čigoja štampe“. Vitezović je istakao da je reč o desetogodišnjem projektu i da je plan da ukoliko rukopisi ne budu mogli da se vrate u originalu, da se traže njihove digitalne kopije.

„Pisci Srbije sa naučnim i kulturnim institucijama, uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova zatražiće povratak rukopisa. Ali, imajući u vidu egipatsko i grčko iskustvo kada je reč o vraćanju svetski značajnih artefakta u matičnu kulturu, mi ćemo tražiti digitalne kopije sa ciljem da se istraže“, kazao je Vitezović.

On je ponovio da je plan da se to uradi od 2020. do 2030. godine i da će na jednom od narednih sajmova knjiga u Beogradu biti priređena izložba rukopisnih knjiga.

Egipat počasni gost sajma

U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Кini Haitam Al Haj Ali. On je ocenio da je knjiga putokaz za početak saradnje za dve zemlje u oblasti kulture, a da je književna razmena oslonac za izgradnju trajne komunikacije između dva naroda.

Kako je Haitam Al Haj Ali istakao, knjige su ono što spaja ljude i ovih dana Međunarodni sajam knjiga iz Kaira na neki način upoznaje kulturno nasleđe Srbije na beogradskom sajmu knjiga. Egipat će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete u izdavačkoj oblasti. Najavljeno je učešće velikih imena egipatske književne scene, pa će publika moći da čuje i vidi književnicu mlađe generacije Salvu Bakr, književnicu Mai Haled i egiptologa Mamduh el Damatija, poznatog po delima iz oblasti istorije i arheologije. Posetiocima manifestacije predstaviće se i Muhamed Salmavi, dugogodišnji predsednik egipatske Unije pisaca i autor više od trideset knjiga, kao i spisateljica i novinarka Mansura Ez- Eldin.

Organizatori očekuju veću posetu nego prošle godine

Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi. Najavljeno je da će pored kupovine knjiga posetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Tokom sajma biće obeležene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

U nedelju uveče je na programu prva sajamska tribina „Pavda za Nobela“, posvećena aktuelnim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost za prošlu i ovu godinu, Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, a pored ostalih govoriće Muharem Bazdulj, Žarko Radaković, Nebojša Grujičić i Miroljub Stojanović.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine. Biće dodeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Кršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Nagradu „Dositej Obradović“ i ove godine će dobiti strani izdavač za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend