Kultura

Ovo niste znali o Novoj godini

Početak proslavljanja Nove godine nije pouzdano utvrđeno, ali se navodi da počinje još u Mesopotamiji, 2000 godina p.n.e., i da se održavalo negde u vreme prolećne ravnodnevnice – sredinom marta.

Drevne kulture imale su različite datume u obeležavanju godišnjih doba, a pa su tako Egipćani, Feničani, Persijanci svoju Novu godinu počinjali sa jesenjom ravnodnevnicom, dok su Grci početak nove godine obeležavali zimskom kratkodnevnicom.

Kada je Julije Cezar predstavio novi, solarni kalendar – julijanski kalendar, 46. godine p. n. e., za početak godine utvrđen je 1. januar koji se danas smatra međunarodnim početkom godine.

Međutim, postoje i druge Nove godine, kao što su: Pravoslavna Nova godina, Kineska nova godina, Islamska nova godina, Jevrejska nova godina, Tajlandska nova godina, Koptska i etipska pravoslavna nova godina, Poreska nova godina, Revolucionarna nova godina.

Različiti datumi u obeležavanju početka godine postoje zbog shvatanja vremena pojedinih naroda. Na primer, Sloveni kada su primili hrišćanstvo za početak godine smatrali su Bogojavljenje, 19. januar – zbog paganskog verovanja koje se zadržalo i koje govori o tome da đavo nagriza stub na kojem stoji zemlja, a da se na Bogojavljenje javi Bog i otera ga te se stub regeneriše i ceo ciklus se ponavlja do sledeće godine.

Danas postoje simboli koji su zajednički skoro svim kulturama i koji predstavljaju praznično vreme, kao što su šarene lampice, ukrasi, imele, predmeti u obliku zvezde, među kojima se izdvajaju Deda Mraz, ukrasna novogodišnja jelka i vatromet.

Takođe, svaka zemlja ima neku svoju specifičnost u načinu proslave novogodišnje noći. U Grčkoj se ova proslava poklapa sa praznikom Svetog Ilije za koji je karakteristična tora u koju se utisne novčić, i onaj ko ga pronađe biće nagrađen u novoj godini.

Na Kubi se veruje da onaj ko u ponoć pojede 12 grejpova – simbolično 12 meseci u godini, trebalo bi da ima sreće u sledećoj godini. Dok Danci razbijaju mnoštvo tanjira ispred kućnog praga kao simbol društvenog bogatstva – prijatelja.

U Japanu se odlazi u Šinto hram gde se može kupiti čitanje sudbine.

Svi običaji koji se poštuju u periodu novogodišnjih praznika i za vreme dočeka Nove godine u vezi su sa donošenjem sreće u godini koja dolazi. Zato ljudi u razmeni novogodišnjih čestitki dozivaju i žele sreću jedni drugima.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend