Kultura

Predrag Ejdus dobitnik „Zlatnog ćurana“

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je "Zlatnog ćurana", najvišeg priznanja za životno delo na Danima komedije u Jagodini.

„Zlatni ćuran“ Ejdusu će biti uručen naredne godine na 47. festivalu „Dani komedije“ koji se po tradiciji održava od 20. do 27. marta. 

„U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija“, navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini, a potpisali su direktor Centra Nebojša Petrović i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević. 

U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštajma, Jaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Godunova, Kir Janje, Laze Dunđerskog i mnoge druge, navodi se u odluci. 

Nagrada „Zlatni ćuran“ se sastoji od statute ćurana, plakete i novčanog iznosa, koji je poklon Komercijalne banke. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević. 

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend