Kultura

Preminuo slavni holandski glumac Rutger Hauer

Holandski glumac Rutger Hauer, najpoznatiji po ulozi ubistvenog androida u filmu "Blejd raner" Istrebljivač), preminuo je u 75. godini.

Njegov agent Stiv Kenis je saopštio je da je Hauer umro 19. jula u svom domu u Holandiji, javio je AP. Glumac je  sahranjen u Holandiji, preneo je Bi-Bi-Si.

Hauer je igrao u više od 100 filmova. Proslavila ga je uloga vođe odmenutih replikanata Roja Betija u filmu „Blejd Raner“ Ridlija Skota iz 1982. godine. Naročito je bio upečatljiv njegov monolog na kraju filma, čiji se delimično i sam bio autor:

„Video sam stvari koje vi, ljudi, ne biste verovali. Zapaljeni ratni brodovi blizu Oriona. ledao sam C-zrake kako svetlucaju u mraku pored Tanhojzerove Kapije. Svi ti trenuci će biti izgubljeni u vremenu, kao suze na kiši. Vreme je da se umre…“

Kapije Holivuda otvorila mu je uloga u holandskom filmu „Soldaat Van Oranje“ (eng. Soldier of Orange), poznatog holandsko-američkog reditelja Pola Verhovena, iz 1977. godine.

U karijeri je često glumio u hororima i naučnofantastičnim filmovima. Poslednjih godina zapaženije uloge je ostvario u hit filmovima „Betmen počinje“ (negatiavc Bil Erl) i u „Gradu greha“ (kardinal Patrik Rork), a glumio je i u HBO-ovoj seriji „Prava krv“.

Poznat je i po ulogama u filmu „Noćni sokolovi“ (Nighthawks) sa Silvesterom Staloneom (1981.), zatim „U deliću sekunde“ (Split Second, 1992.), kao i visokobudžetnoj bajci iz 1985. „Ladyhawke“. Za sporednu mušku ulogu u filmu „Bekstvo iz Sobibora“, iz 1988. godine nagrađen je Zlatnim globusom.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend