Kultura

Rekord aukcijske kuće Sotbis

Aukcijska kuća Sotbis objavila je rekordnu zaradu u prvoj polovini ove godine od čak 3,4 milijarde američkih dolara.

Britanska aukcijska kuća Sotbis (Sotheby’s) objavila je zaradu u poslednja tri meseca prošle i prvih šest meseci 2011. godine. Prodaja je daleko uspešnija u poređenju sa prošlom godinom. Naime, prihodi su povećani za 48% u poslednja tri meseca prošle godine u odnosu na isti period od 2009. godine. Zarada je povećana i u prvoj polovini ove godine za čak 54% u odnosu na isti period iz 2010. godine. Aukcijska kuća Sotbis je objavila rekordnu zaradu od 3,4 milijarde dolara koju je ostvarila u prvoj polovini 2011. godine.

Bil Rupreht (Bill Ruprecht), čelnik aukcijske kuće Sotbis, je izjavio da je ovo najuspešniji kvartal u njihovoj istoriji. On naglašava da kolekcionari širom sveta iskazuju veliku želju i zainteresovanost da dođu u posed poznatih umetničkih dela. Rupreht je takođe objasnio da, osim sa tradicionalnim kupcima, učestalije sarađuju i sa novim svetskim tržištima. On poboljšanje u prodaji objašnjava činjenicom da je povećana potražnja i ponuda umetničkih dela iz Kine, kao i podacima da je aukcijska prodaja u četiri glavna Sotbis centra zabeležila značajan rast. On je podsetio i da je privatna prodaja povećana za 114% u prvoj polovini ove godine i time doprinela ovim zadivljujućim rezultatima. Rupreht zaključuje da je trend potražnje umetničkih dela postao konstanta u ovim ekonomski nesigurnim vremenima. Najavio je da klijenti ove jeseni mogu očekivati dobru ponudu umetničkih dela i brojne aukcije.

Aukcijska kuća Sadebis u Londonu imala je veoma uspešnu sezonu kada su u pitanju dela impresionističke i savremene umetnosti. Naročito je bila uspešna prodaja kolekcije Duerckheim Collection sa prihodom od gotovo 100 miliona dolara. Jedan pejzaž austrijskog slikara Egona Šilea (Schiele) iz 1914. prodat je u junu ove godine za čak 40 miliona dolara, što predstavlja rekordnu prodaju u odnosu na druga dela ovog autora.

Sotbis program prodaje starih dela i britanskih slika pod imenom Old Master and British Paintings Evening Sale je u julu ove godine dostigao zaradu od čak 76,5 miliona američkih dolara. Tome je doprinela prodaja Gvardijeve (Guardi) slike „Venice, a View of the Rialto Bridge, Looking North, from the Fondamenta del Carbon" koja je iznosila čak 42,9 miliona dolara.

U Sotbisu u Londonu prodaja slika iz kolekcije pod imenom Evill/Frost Collection dostigla je čak 69,4 miliona dolara, što predstavlja rekord kada su u pitanju dela britanskih umetnika XX veka. Takođe je i češka umetnost postigla rekord. Slike značajnih čeških umetnika iz porodične kolekcije The Hascoe Familly Collection prodate su za čak 18 miliona američkih dolara.

Činjenica je da je nesigurna ekonomska situacija podstakla kolekcionare i finansijski situirane ljude širom sveta da ulažu u kupovinu umetničkih dela koja će uvek imati visoku vrednost.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend