Kultura

Retrospektiva filmova Nede Arnerić u programu Festa

Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić na ovogodišnjem Festu, koji se održava od od 28. februara do 8. marta u Beogradu, biće prikazano devet filmova u kojima je glumila, najavili su organizatori.

Neda Arnerić je u svojoj 53 godine dugoj karijeri igrala u više od četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, “Podne”, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega 15 godina. Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, “Anđeo čuvar”.

Film “Anđeo čuvar” prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike Šaban Bajramović.

Neda je na platnu igrala rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu “Kvar”, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem je igrala u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u, a to su filmovi “Ukleti smo, Irina”, Nikole Koleta Angelovskog i “Kraj rata” Dragana Kresoje.

U filmu “Divlji anđeli” reditelja Fadila Hadžića snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik koji igra Neda vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je Nedi u čast FEST-u poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.

Pored jugoslovenskih, Neda Arnerić sarađivala je i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima “Malo, mnogo, strastveno”.

U Francuskoj su snimane i neke scene za film “Ispravi se, Delfina”, za koji je scenario i režiju uradio Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u čast Nede Arnerić je “Tajvanska kanasta”, reditelja Gorana Markovića.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend