Kultura

Rusi grade crkvu nedaleko od Ajfelove kule

Ruske vlasti otvorile su u petak konkurs za izgradnju pravoslavne crkve i ruskog kulturnog centra nedaleko od Ajfelove kule u Parizu.

Francuska država u martu je Rusiji prodala zemljište površine 4.245 kvadratnih metara na kojem se nalazi bivša zgrada francuske metereološke službe koja će najvećim delom biti srušena. Pravoslavna crkva "neće biti viša od 25 ili 27 metara, računajući krst", u skladu sa urbanističkim propisima, kazao je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov predstavljajući novinarima projekat. Oko crkve nalaziće se vrt otvoren za javnost kapaciteta od 500 do 600 ljudi. U blizini crkve biće izgradjen moderan kulturni centar, a kamen, staklo i čelik su materijali koji se razmatraju za njegovu konstrukciju. U centru će se nalaziti kafe otvoren za javnost.

"Potrebno je da gradjevine budu u skladu" sa pariskim pejzažom, kazao je ruski ambasador, koji je u žiriju koji će odabrati projekat. U Parizu postoji jedna pravoslavna crkva, izgradjena u 19. veku. Izgradnja duhovno-kulturnog centra finansiraće se iz donacija, a trošak projekta procenjuje se na sumu izmedju 20 miliona i 30 miliona evra, procenio je Orlov. Odluka o pobedniku konkursa biće saopštena 6. marta 2011, a izgradnja bi trebalo da počne u januaru 2012.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend