Kultura

Statua faraona iz Berlina u Metsu

Egipatski muzej iz Berlina pozajmiće početkom avgusta na deset godina njujorškom Metropolitenu monumentalnu, 4.000 godina staru, statuu faraona koji sedi, saopštio je američki muzej.

Statua, visoka deset metara i teška devet tona, najverovatnije predstavlja faraona Amenemhata drugog.

U kolekciji berlinskog muzeja nalazi se od 1837. godine. Zbog rekonstrukcije Ostrva muzeja u Berlinu gde se nalazi i egipatski, statua je morala da bude sklonjena, što je omogućilo njeno dugoročno pozajmljivanje drugim institucijama.

Statua faraona Srednjeg kraljevstva je, kako se navodi u saopštenju, izvanredan primer veličanstvenih kolosalnih statua drevnog Egipta i biće jedna od retkih koju je moguće videti u američkim muzejima.

Statua, isklesana iz jednog kamenog bloka, predstavlja faraona obučenog samo u kilt kako sedi na kvadratnom prestolu. Neka vrsta ćebeta položena je na naslone za ruke i leđa, a ceremonijalni bikov rep, koji su nosili svi faraoni kao znak snage, nalazi se kod nogu vladara.

Faraon na glavi nosi kraljevsku maramu – "nemes" kao i kobru koja je simbol njegove moći. Faraon ima i ceremonijalnu, lažnu, bradu, a u ruci drži komad tkanine.

Na osnovu stila, procenjuje se da je statua urađena u vreme dinastije faraona Amenemhata drugog, vladara 12. dinastije, koji je vladao od 1919. do 1885. godine pre nove ere.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend