Kultura

Teofilu Pančiću uručena nagrada za doprinos kulturi i umetnosti u medijima

Nagrada za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, ovogodišnjem dobitniku Teofilu Pančiću svečano je uručena danas u Jugoslovenskoj kinoteci. Nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Ivan Medenica.

Teofil Pančić, novinar redakcije lista Vreme, jedan je od autora koje prepoznajete već po prvoj rečenici. Njegovi tekstovi se čitaju u dahu, o njima se priča i prepričava. Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. U svojim tekstovima govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo. Njegovi tekstovi odavno su prevazišli granice regiona, pa i kontinenata, a deo njih je u njegovim knjigama, kojih je napisao 21. 

„Za mene je ova nagrada posebna iz više razloga. Prvi je taj jer je nagrada sa imenom Tanje Petrović, moje koleginice sa kojom sam sarađivao, koju sam veoma voleo i cenio i pratio sve što je radila. Taj razlog bi bio dovoljan, ali nije jedini. Nije ovo prva nagrada koju sam dobio, ali ona za mene zbog toga ima specifičnu težinu. Drugi razlog je činjenica što se dodeljuje za kulturu u medijima, a ne znam da li postoji druga nagrada te vrste kod nas, u Srbiji, uopšte u bivšoj Jugoslaviji. Treći razlog su ljudi koji ovu nagradu dodeljuju i o njoj odlučuju, moje drage kolege. Četvrti razlog su oni koji su je dobili pre mene, u čijem se drušvu lepo i časno naći, a siguran sam da će tako biti i onima koji će tu nagradu dobiti posle mene“, izjavio je primajući nagradu Tefil Pančić. 

Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija je ove godine dodelila mladim organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti. Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma, koji je pokrenuo i vodi tim mladih filmskih autora. Kao dobar primer inicijative i kreativnog entuzijazma van prestonice, Bašta fest svoj bogat filmski, muzički, prateći i edukativan program usmerava na ceo Zlatiborski okrug. Festival je fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima, a karakterističan je po tome što se skoro sve pogramske celine odvijaju na otvorenom i besplatne su. U proteklih pet godina Bašta fest je postao mesto susreta studenata, mladih filmskih autora iz celog sveta, glumaca iz zemlje i regiona. U ime brojne ekipe koji učestvuju u organizaciji ovog festivala, Plaketu su primili glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić. Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica. Odluke je doneo Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović: Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend