Kultura

Torinski pokrov je falsifikat iz 1315. godine

Torinski pokrov, platno dugačko četiri metra u koje je, prema verovanju mnogih hrišćana, umotano telo Isusa Hrista nakon raspeća, zapravo je falsifikat koji je napravio srednjovekovni italijanski umetnik Đoto.

Platno na kome je utisnut Hristov lik čuva se kao najveća hrišćanska relikvija, ali se posle utvrđivanja starosti pokrova putem merenja radioaktivnog izotopa ugljenika ispostavilo da datira iz perioda između 1260. i 1390. godine. Italijanski stručnjak Lučano Bozo otkrio je nedavno da je platno s vremenom propalo i da je Đoto zamoljen da napravi kopiju, što je i učinio 1315. godine. Original se tokom vekova izgubio. Buzo je na "kopiji" otkrio na više mesta broj "15" i potpis "Đoto 15".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend