Kultura

Trijumf “Glumca” na Oskarima

84. ceremonija dodele Oskara Američke akademije za film protekla je u znaku filma “Glumac” reditelja Mišela Azanavisijusa koji je trijumfovao u 5 kategorija - za najbolji film, režiju, glumca, kostim i muziku. Oskara za najbolju žensku ulogu – trećeg u karijeri - dobila je legendarna Meril Strip za ulogu u “Čeličnoj Lejdi”.

Skorsezeov 3D film o siročetu koje živi u ogromnom satu na železničkoj stanici “Igo” (Hugo) takođe je osvojio pet Oskara i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka, kao i vizuelne efekte.

Promenada na crvenom tepihu ispred “Holivud i Hajlend centra”, koji se do ove godine – pre bankrota kompanije Istmen Kodak – zvao Kodak Teatar , počela je malo posle ponoći, a sam spektakl za 3.400 odabranih gostiju počeo je u 2:30 po srednjeevropskom vremenu.

Prvi je na binu izašao Morgan Frimen koji je otvorio program i najavio već tradicionalni film sastavljen od inserata nominovanih i drugih dela, kroz čije se scene “prošetao” voditelj ceremonije Bili Kristal.

Kristal, koji je za ulogu voditelja izabran deveti put, kroz pesmu i igru proveo je goste kroz sve nominovane filmove, a Tom Henks je dodelio prve dve zlatne statue i to za film “Igo” (Hugo) Martina Skorsezea – za kameru ga je dobio Robert Ričardson, kome je to treći Oskar u karijeri, dok su za scenografiju nagrađeni Dante Fereti i Frančeska Lo Skjavo.

Kameron Dijaz i Džej Lo u raskošnim haljinama dodelile su Oskare za najbolji kostim – dobio ga je Mark Bridžis za “Glumca”, dok su za šminku nagrađeni Mark Kolijer i Džej Roj Heland za “Čeličnu Lejdi”. U obe kategorije nagrađeni su osvojili svoje prve Oskare.

Sandra Bulok dodelila je nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja, a milijardi gledalaca u Kini obratila se i na mandarinskom… Nagradu je zasluženo osvojio fantastični iranski film “Razvod – Nader i Simin” (A Separation)” Asghara Farhadija.

Kristijan Bejl, koji je prošle godine nagradu dobio za “Boksera”, dodelio je priznanje najboljoj glumici u epizodnoj ulozi, a ovacijama je nagrađena Oktavija Spenser za ulogu u “Služavkama”.

Zvezda serije “30 Rock” Tina Fej i “mamurni” Bredli Kuper dodelili su Oskara za najbolju montažu – za “Muškarce koji mrze žene” Kirku Baksteru i Angusu Volu, kao i Filipu Stoktonu i Judžinu Gijartiju za rad na montaži zvuka na “Igou” (Hugo). Oskara za miks zvuka dobili su, takođe za film “Igo”, Tom Flajšman i Džon Midžli.

Kermit i Mis Pigi najavili su akrobatsku tačku trupe Circue du Soleil, a potom je filmski Šerlok – Robert Dauni Jr – u pratnji svoje desne ruke iz “Iron Mena” Gvinet Paltrou dodelio Oskara za najbolji dokumentarni film za “Undefeated”, delo TJ Martina, Dena Lindzija i Riča Midlmasa.

Kris Rok je, kao samoproklamovani “veliki fan animacije”, dodelio nagradu za najbolji dugometražni animirani film Goru Verbinskom za “Rango”.

Ben Stiler i Ema Stoun – kojoj je to bila prva prezenterska uloga – predstavili su nominovane za najbolje vizuelne efekte, a i u ovoj kategoriji trijumfovao je “Igo”, nagrade su dobili Rob Legato, Džos Vilijams, Ben Grosman i Aleks Hening.

Melisa Lio dodelila je Oskara za epizodnu mušku ulogu i to 82-godišnjem Kristoferu Plameru za “Početnike” (Beginners), kao najstarijem glumcu koji je ikada dobio ovo priznanje.

Penelopi Kruz i Oven Vilson dodelili su Oskara za najbolju muziku Ludoviku Bursu za rad na filmu “Glumac”. U belim odelima i raspoloženi za diverzije, Vil Ferel i Zak Galifianakis (sa činelama u rukama) dodelili su Oskar najboljoj filmskoj pesmi „Man or Muppet“ iz “THE MUPPETS”, koju je napisao Bret Mekenzi.

U raskošnoj crnoj haljini sa ogromnim izrezom na binu je izašla Anđelina Džoli i dodelila Oskara za najbolji scenario – nagradu za adaptirani dobili su Aleksander Pejn, Net Fakson i Džim Raš za “Potomke”, dok je za originalni nagrađen Vudi Alen za “Ponoć u Parizu” – proslavljeni reditelj nije se pojavio na ceremoniji.

Mila Jovović je izgledala kao diva nemog filma na bini, a objavila je nagrade za tehnička dostignuća.

Ženska glumačka ekipa filma “Deveruše” nagradu za kratki igrani film dodelila je za “The Shore” ocu i ćerci Teriju i Orli Džordž. Za kratki dokumentarni film nagrađen je “Saving Face”, autora Danijela Junga i Šarmin Obaid-Šinoj. Najbolji kratki animirani film je “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” Vilijama Džojsa i Brendona Oldenburga.

Dvostruki dobitnik Oskara Majkl Daglas uručio je Oskara za režiju Mišelu Azanavisuju za “Glumca”. “Glumac” je prvi nemi film nominovan za Oskara još od 1928. godine.

Rekorderka po nominacijama (17) i (do večeras) dobitnica dva Oskara u karijeri Meril Strip najavila je kratki film o dobitnicima počasnih Oskara i humanitarnih nagrada, Džejmsu Erlu Džonsu, Diku Smitu, Daglasu Tarnbulu i Opri Vinfri. Uz “What A Wonderful World” odata je počast preminulim filmadžijama u poslednjih godinu dana…

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend