Kultura

Završen 47. Fest: „Beogradski pobednik“ za „Divljinu“ i „Slučaj Makavejev“

"Beogradski pobednik" 47. Festa za najbolji film u Glavnom takmičarskom program pripao je ostvarenju "Divljina" Pola Dejnoa, dok je isto priznanje u selekciji "Srpski film (Srbija i prijatelji)" dodeljeno filmu "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića.

„Izuzetna glumačka igra, vizuelna svedenost koja očarava i snažni emotivni saspens, razlozi su da nagrada ‘Beogradski pobednik’ za najbolji film pripadne filmu „Divljina“, istaknuto je u obrazloženju žirija koji su činili Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Urikaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović. 

Žiri u sastavu: Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić, Albert Videršpil, ocenio je da je „Slučaj Makavejev“ odlična rekonstrukcija prekretnice novog jugoslovenskog talasa i važan trenutak filmske istorije. 

„Ponovnim povezivanjem sadašnjosti i prošlosti možemo bolje da razumemo film i politiku Srbije i sveta, kao i vreme i sećanje. Žiri se divi i ceni hrabrost reditelja i njegovu jedinstvenu viziju rekonstrukcije od pronađenih snimaka u tako osetljivoj strukturi. Gospodine Gorane Radovanoviću, pozdravljamo vas. Gospodine Dušane Makavejev, nedostajete nam“, navedeno je u obrazloženju. 

Nagrada žirija Glavnog programa otišla je filmu „Crni anđeo“ Luisa Ortege, koji je sugestivnom stilizacijom i fascinantnom glumačkom zavodljivošću oba aktera, uverio žiri, i slikom i zvukom i srcem, da u svemu prelepom ima nečeg demoskog“. 

Rediteljka Nadin Labaki nagrađena je za režiju ostvarenja „Kapernaum“, a za najbolji scenario Ivan Salaj za film „Osmi povjerenik“. 

Žiri je istakao da ih je Labaki „izuzetnom veštinom za režiranje neprofesionalnih glumaca i uverljivim dokumentarističkim pristupom uvukla u autentičnu i snažnu priču o aktuelnim temama, te napravila izuzetno emotivno filmsko ostvarenje“. 

Salaj je, kako je naveo žiri, nagrađen zbog originalne, duhovite i emotivno ispiričane priče. 

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu „Spokoj“ Pabla Trapera, a najbolju mušku ulogu Mateji Zemljič u ostvarenju „Posledice“ Darka Štantea. 

Borhes je nagrađena za „izgradnju fascinantnog karaktera koji daje neophodno težište naizgled lakom filmu“, a Zemljič za „prikaz unutrašnjeg sveta emocija sa izuzetnom suptilnošću“. 

Za najbolji debi nagrađen je Zan Al Refeza za neverovatnu izvedbu u filmu „Kapernaum“, koja „prikazuje kompletan raspon emocija, sa izrazitom dubinom i zrelošću, za glumačku prisutnost i iskrenost koja uspeva da dotakne srca“. 

U selekciji „Srpski film“ nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma „Bio sam kod kuće, ali…“ Angele Šanelec, jer je uspeo da napravi topografiju života protagonista, njihovog okruženja i Berlina. 

Najbolji reditelj je, po mišljenju žirija, Bobo Jeličić (film „Sam samcat“), a najbolji scenario napisao je Miha Macini (film „Izbrisana“). 

„U jasno definisanim poglavljima Jelčić stvara kolaž Markovog sveta kroz koje dobijamo uvid u mnoge slojeve hrvatskog društva i pritom sjajno vodi glumce“, obrazložio je žiri svoju odluku. 

Macini je nagrađen zbog briljantnog načina pridruživanja traumatskoj i apsurdnoj istorijskoj pozadini zajedno sa borbom žene koja je odbila da ostane nevidljiva. Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu „Šavovi“ Miroslava Terzića, a za najboljeg glumca Tihomir Stanić za rolu u „Delirijumu Tremensu“ Gorana Markovića. 

Bogdanović, prema oceni žirija, donosi nešto novo u glumačkoj igri, na nivou savremenog evropskog filma, dok nas Stanić podseća na zlatno doba jugoslovenskog filma kada su glumci imali prostor da pokažu raskošnost svog talenta konstantno balansirajući između emotivnog i ironičnog, dramskog i komičnog, uverljivosti i komentara. 

Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma „Aleksi“ u kome je sjajno spojila estetiku Dalmacije, glumačku tradiciju južnoslovenskih zemalja i savremene preokupacije mlade žene, okovane tradicijom od koje ne može, ali i ne želi pobeći. 

Žiri koji je radio u sastavu: Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu „Nebojša Ðukelić“ dodelio je filmu „Šavovi“, a Specijalnu nagradu filmu „Sam samcat“. 

Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić dodelili su „Politikinu“ nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film u takmičarskom programu „Srpski film“ ostvarenju „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“. 

Žiri FIPRESCI nagradio je filmove „Kapernaum“ i „Šavovi“, a žiri FEDEORA „Kapernaum“, dok je nagrada „Merlinka“dodeljena filmu „Divlji“ reditelja Kamija Vidala-Nakea. 

Nagrada za najtraženi film od strane publike dodeljena je ostvarenju „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa. 

Dodelom priznanja i projekcijom filma „Oni“ Paola Sorentina završen je 47. Fest.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend