Multimedia

CERN će izgraditi akcelerator veći od Velikog hadronskog udarača

Francuski astrofizičar Orelijen Baro (Aurelien Barrau) izjavio je da će Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izgraditi veći akcelerator od trenutno najvećeg svetskog akceleratora čestica, takozvanog Velikog hadronskog sudarača.

„Sadašnji Veliki hadronski sudarač omogućava da se sudaraju protoni sa energijom oko 1.000 milijardi puta većom od vidljive svetlost“, rekao je Baro agenciji Beta i dodao da tunel podzemnog kružnog akceleratora ima dužinu od oko 27 kilometara.

Prema njegovim rečima, novi akcelerator nazvan Budući cirkularni sudarač FCC (Future Circular Collider) će imati veličinu od oko 100 kilometara čime će moći da „ima energiju deset puta veću od Velikog hadronskog sudarača“.

Baro je dao izjavu komentarišući saopštenje CERN-a o nadogradnji sadašnjeg Sudarača koji će kasnije biti zamenjen FCC-om.

Astrofizičar i kosmolog iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) u Grenoblu i koji saradjuje sa CERN-om, rekao je da ceo projekat koštati oko deset milijardi evra.

FCC, projekat koji je pokrenut 2014. godine, trebalo bi da počne rad oko 2040. godine. Dotle će Veliki hadronski sudarač biti nadogradjen i očekuje se da će već doneti nove rezultate koji će olakšati analizu otkrića novog akceleratora.

CERN je u utorak uveče saopštio da uskoro kreće u nadogradnju Hadronskog sudarača u sklopu novog eksperimenta potrage za česticama povezanim s tamnom materijom,kao što su crni fotoni.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja navela je da će se novi eksperiment odnositi na čestice koje imaju slabu medjusobnu interakciju.

Neke od tih čestica su povezane sa tamnom materijom, koja je prema hipotezama, materija koja nije osetljiva na elektromagnetnu silu i ne može da emituje svetlost, zbog čega se teško otkriva.

Veliki hadronski sudarač, kako su naveli naučnici, ne može da detektuje te čestice, zbog čega će uskoro biti postavljen novi detektor (Faser) koji će tražiti hipotetičke čestice, posebno crne fotone.

Prvi rezultati se mogu očekivati od 2021. godine.

Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice čije se postojanje dugo pretpostavljanog Higsovog bozona, bez kojeg čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez kojeg ne bi bilo materije.

Otkrivanje Higsovog bozona donelo je naučnicima Fransoa Angleru i Piteru Higsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend