Multimedia

Firefox 66 stiže sa funkcijama koje poboljšavaju iskustvo pregleda veb sadržaja

Mozilla je objavila Firefox 66, a najnovije ažuriranje se fokusira na kvalitetnije korisničko iskustvo tokom pregleda veba i na smanjenje uticaja od iritantnih opcija kao što su automatsko puštanje videa i zvuka i drugo.

Mnogi sajtovi pribegavaju opciji implementacije video sadržaja koji se automatski reprodukuje po otvaranju veb stranice. Ova funkcija je neretko veoma iritantna za korisnike, a video klipovi su često irelevantni kako za posećenu stranicu, tako i za ono što korisnika zanima. Takođe, dešava se da zvuk u ovim klipovima bude preglasan. Sa Firefox 66 verzijom, browser će blokirati video klipove koji već nemaju ugašen zvuk, dok će oni sa ugašenim zvukom i dalje biti puštani. Video autoplay se može odobriti na pojedinačnim sajtovima, pritiskom na „i“ taster u URL baru i izborom „Allow“ opcije za Autoplay sound.

Još jedan dodatak u ovom ažuriranju je „scroll anchoring“. Sa ovom funkcijom, korisnik će zadržati svoju poziciju na stranici bez bojazni da će reklame i fotografije uzrokovati pomeranje stranice nakon učitavanja. Ova opcija bi trebalo da dovede do toga da se ad-blockeri manje koriste. Treća funkcija vredna pomena jeste da je pretraga načinjena lakšom i bržom. Kada imate veći broj otvorenih tabova, s desne strane tastera za novi tab će se pojaviti strelica na dole. Sa Firefox 66 verzijom, pritisak na ovaj taster će prikazati tab meni sa poljem za pretragu za pronalaženje sadržaja u svim otvorenim tabovima. Pored ovoga, polje za pretragu je dodato i u Private Browsing.

Manje funkcije iz ovog ažuriranja uključuju poboljšane performanse i korisničko iskustvo za ekstenzije; Pocket integraciju za New tab stranicu sa različitim izgledima i više tematskog sadržaja; podršku za Windows Hello na Windowsu 10; senzor otiska prsta ili eksterne sigurnosne ključeve za logovanje na sajtove i drugo.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend