Multimedia

Кazna i za objavljivanje video-snimka sa koncerta na „Fejsbuku”

Internet omogućava da se uzimanjem slika, spotova i tekstova svakodnevno krši propis, jer Zakon o autorskom i srodnim pravima štiti sve što je plod intelektualne svojine i što je originalno delo, bilo da je reč o aforizmu ili romanu u pet tomova.

Ako odete na koncert omiljenog pevača i nakon toga objavite video-snimak ovog događaja na svom instagram ili fejsbuk profilu u želji da sa bližnjima podelite uživanje u koncertu, možete očekivati dva scenarija. Po jednom ćete dobiti veliki broj lajkova od prijatelja i pratilaca, a po drugom može da usledi blokada ove objave, jer za dozvolu nije pitan vlasnik autorskih prava. Ukoliko je vaš instagram nalog javan, vlasnik autorskog prava, odnosno pevač, može da se obrati „Instagramu” i traži da se video-zapis ukloni – ako proceni da će to, recimo, smanjiti broj prodatih karata na nekom od njegovih narednih koncerata.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend