Multimedia

SpaceX priprema prvo lansiranje kapsule s ljudskom posadom

Svemirska kompanija SpaceX za 7. januar sledeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice MSS iz svemirskog centra Kenedi, objavila je NASA.

Lansiranje je prelomno u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi da uspostavi lansiranje raketa s ljudima s američke teritorije, po prvi put u gotovo deset godina.

Kapsula SpaceX’s Crew Dragon trebalo da preveze tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apolo 11 s tročalnom posadom poleteo prema Mesecu 1969. i preneće je raketa SpaceX’s Falcon.

NASA nije objavila plan putanje ali navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sistema, kao i operacija u orbiti, pristajanja uz MSS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boing koristeći njihovu kapsulu i letelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog šatl programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju koji leti u orbiti oko 402 kilomatara iznad Zemlje.

Januarsko Demo-1 lansiranje je poslednje u nizu strogih kriterijuma koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir.

SpaceX planira lansiranje početkom januara ali portparolka NASA Meri Luis kaže da ono može biti odloženi jer je „sigurni let uvek važniji od rokova“.

SpaceX koji je osnovao šef Tesle Ilon Mask, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspešno, da lansira svoju probnu misiju s posadom u junu 2019.

Boing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera koji će u Svemir odneti raketa Atlas 5 u martu, a posada bi bila poslata u avgustu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend