Multimedia

Toyota i Japanska svemirska agencija u misiji istraživanja Meseca

Toyota i Japanska svemirska agencija udružiće snage na zajedničkoj misiji istraživanja Meseca, pri čemu će zadatak proizvođača automobila biti razvoj specijalnog vozila za kretanje po Zemljinom satelitu, saopšteno je.

Time će se Toyota na velika vrata uključiiti u aktivnosti istraživanja svemira nakon što su već razvili malog robota za potrebe Međunarodne svemirske stanice.

„Planiramo da sarađujemo s Tojotom u misiji istraživanja Meseca“, rekao je portparol Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

JAXA i Toyota obaviće pojedinosti projekta sledeće nedelje na tokijskom simpoziju koji organizuje svemirska agencija, dodao je.

Iz Tojote su potvrdili da planiraju da najave zajednički projekat s JAXA „o mobilnosti i istraživanju svemira“, ali nisu hteli da navedu detalje.

Novinska agencija Jiji Press izvestila je da se od Tojote očekuje da u saradnji s agencijom razvije „metodu mobilnosti“, koja će se koristiti u misiji na površini Meseca.

Misija je sastavni deo obnovljenog globalnog interesa za Mesec, koji se ponekad naziva Zemljinim „osmim kontinentom“.

Biće pokrenuta 50 godina nakon što su američki astronauti prvi put stupili na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

NASA pak namerava do 2024. godine spusti na Mesec bespilotno vozilo, a misije s ljudima trebalo bi da uslede nakon toga.

Do sada su samo Rusija, SAD i Kina prešle udaljenost od 384.000 kilometara i spustile svemirske letelice na površinu Meseca. Krajem februara Izrael je takođe lansirao letelicu koja bi na Mesec trebalo da sleti 11. aprila.

Japan je 2017. godine najavio da planira da pošalje na Mesec astronauta negde oko 2030. godine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend