Muzičke vesti

Čuvena violinistkinja Vanesa Mej 10. oktobra u Sava centru

Svetski čuvena violinistkinja Vanesa Mej nastupa 10. oktobra u Sava centru, u okviru 51. BEMUS-a, uz pratnju kamernog ansambla.

Vanesa Mej je još kao tinejdžerka stekla slavu originalnim spojem klasične i popularne muzike. Nakon desetina albuma prodatih u višemilionskim tiražima i trijumfalnih nastupa širom sveta, slave je kao pionira krosovera umetničke i popularne muzike.

Rođena je u Singapuru, od oca sa Tajlanda i majke Kineskinje. Talenat za muziku razvijala je od malih nogu na Muzičkom konzervatorijumu u Pekingu i na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu.

Sa samo deset godina imala je senzacionalni debi na festivalu u Šlezvig-Holštajnu, 1988. godine, a iste godine je debitovala u Velikoj Britaniji sa Filharmonija orkestrom. Sa samo trinaest godina postala je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najmlađa solistkinja koja je izvela i snimila violinske koncerte Betovena i Čajkovskog.

Njen prvi pop-album The Violin Player, objavljen 1995. godine, do danas je prodat u preko 8 miliona primeraka i napravio je od šesnaestogodišnje violinistkinje superzvezdu.

Učestvovala je u brojnim filmskim projektima uključujući Diznijev crtani film Mulan i film Aleksandar Olivera Stouna (u kome je korišćena kompozicija koju je za Vanesu Mej komponovao Vangelis). Dobitnica mnogih laskavih priznanja u izborima najlepših slavnih ličnosti, Vanesa Mej je šetala i modnom pistom na Nedelji mode u Parizu na reviji Žan-Pola Gotjea.

Aktivna je i kao kompozitor. Njen album „China Girl: The Classical Album 2“ uključuje dve autorske kompozicije Violin Fantasy na temu iz Pučinijeve opere „Turandot“ i „Reunification Overture“ koja je označila ponovno ujedinjenje Kine i Hongkonga.

Radio Classic FM je 2017. objavio listu najprodavanijih albuma klasične muzike za 25 godina svog postojanja, a Vanesa Mej se na toj listi pojavila čak tri puta.

Do danas je prodala više od 10 miliona albuma i osvojila je više od 40 međunarodnih nagrada za pop i za klasičnu muziku, a njene nastupe i snimke mogla je da prati publika u više od 100 zemalja. Na turnejama je posetila više od 50 zemalja i obišla planetu nekoliko puta!

Nastupala je, između ostalog, u spektakularnim prostorima kao što su Kremaljski dvorac u Moskvi, Hajd park u Londonu, Akropolj u Atini ili zaleđeno jezero Sent Moric u Švajcarskoj.

Vanesa Mej se smatra jednim od najznačajnijih umetnika koji su obeležili svet interpretacije kraljice instrumenata – violine.

Cene ulaznica za koncert uznose: 1.500, 2.000, 2.500, 3.000 i 3.500 dinara. Karte se mogu nabaviti na blagajni Sava centra kao i putem sajta Tickets.rs.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend