Muzičke vesti

Gipsy Kings u filmu o Šabanu Bajramoviću

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u beogradskom Centru "Sava" 2. decembra, snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove, najavljeno je danas iz Nišvila.

Pako Balijardo, osnivač Gipsy Kingsa i najstariji sin Manitasa del Plate, pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovica i posvetiti mu nekoliko pesama, među kojima i originalnu Šabanovu kompoziciju „Đeli Mara po vašari“, koju je kasnije Goran Bregović objavio pod imenom „Mesečina“. 

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo a da mu je omiljena numera bila „My Way“, koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standarda, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza. 

Zbog Bajramovićevih problema sa srcem, taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu, a inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao „My Way“, mada je reč o melodiji „Comme d’habitude“ koju je napisao fransuski tandem Žak Revo (Jacques Revaux) i Kod Fransoa (Claude Francois), za koju je Pol Enka napisao sasvim novi tekst. 

Koncert u Centru „Sava“ biće održan u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta „Prijatelju Šabanu“ koji je, zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu, održan u čast tada preminulog pevača. 

Koncert grupe Gipsy Kings deo je akcije decentralizacije kulture „Najbolje sa Nišvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Centra „Sava“ predstaviće se i „Nišville Big Band“ sa dirigentom Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima „Eyot“, a u foajeu „Nišville Youth Orćestra“ i „Jayus Jaž“. 

Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih u umetničkoj koloniji niške tvrdjave „Art to go Jažy“, kao i strip radove ovogodišnje „Nišville Striporame“, među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend