Muzičke vesti

Ovaj muzički pravac se „borio“ za slobodu, a sada se našao na listi Uneska

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga, prenosi AFP.

Unesko je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci kao deo svoje kolekcije „nematerijalnog kulturnog nasleđa“ koji se smatra vrednim zaštite i promocije. 

„Učešće rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovečnosti podvlači dinamiku elemenata kao istovremeno umnih, socijalno-političkih, senzualnih i duhovnih“, navodi Unesko. 

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuje 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja. Rege se krajem šezdesetih goidina proširio sa Jamajke, crtajući uticaj američkog džeza i bluza. 

Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Britaniji, u koju su se mnogi Jamajkanci kao imigranti preselili nakon Drugog svetskog rata. 

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.Rege je takođe postao povezan sa rastafarijanstvom, koji je pobožnog bivšeg etiopskog cara Hajlea Selasija promovisao sakramentalnu upotrebu marihuane. 

Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga. 

„Rege je jedinstveno Jamajka. To je muzika koju smo stvorili i koja je prodrla u sve krajeve sveta“, rekla je Olivija Grandž, ministarka kulture za Karipska ostrva, pre glasanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend