Muzičke vesti

Prošlo je 25 godina od smrti Milana Mladenovića

Navršava se 25 godina od kako je „dečak iz vode“ napustio našu rokenrol scenu.

Frontmen kultnog beogradskog sastava Ekatarina Velika – Milan Mladenović u svojoj 36. godini, 5. novembra 1994., preminuo je u Beogradu.

Ličnost Mladenovića i posle njegove smrti nastavlja sa uticajem na nove rokenrol generacije koje dolaze i koje stvaraju kult obožavanja u kojem vide veličinu svega onog što bi voleli da postignu u muzici.

Svoje prve korake u muzici započeo je sedamdesetih godina, kada je osnovao bend Limunovo drvo sa Dragomirom Mihajlovićem Gagijem i Milanom Stefanovićem Mikicom. Sa bendom i pesmama „Da li se sećate?“, „Sedmi krug“, „Oko moje glave“, „Ne veruj“, „Limunovo drvo“ ,… ulaze u muzički pravac koji je poznat kao novi talas.

Kao posledica Limunovog drveta nastaje značajniji pank bend – Šarlo Akrobata, u sastavu sa Mladenovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom. Izdali su jedan od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa 1981. godine „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, a najpoznatije pesme ove grupe su „Oko moje glave“, „Ona se budi“,  „Mali čovek“ i neponovljiva stvar „Niko kao ja“.

Krajem iste godine, 1981., formira se novi bend Katarina II sa muzičarima iz prethodnih sastava, ali im se pridružuje i klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi. Izdaju album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere „Aut“, „Radostan dan“, „Ja znam, i druge. Mihajlović će napustiti ovaj bend i kao nosilac prava na naziv uskratiće grupi da koristi ime Katarina II.

Tada se osniva Ekatarina Velika koja će svojom muzikom i tekstovima obeležiti novi talas, a njeni članovi – Milan i Megi postaće sinonim za bend, pod popularnijim nazivom EKV.

Nastaju vanvremenske pesme kao što su „Oči boje meda“, „7 dana“, Kao da je bilo nekad“, „Ti si sav moj bol“, „Samo par godina za nas“, „Srce“, „Neko nas posmatra“.

– Prvi album je ono što jeste Ekatarina Velika, pesme su iskrene i jako predane. Mi smo bili baš entuzijasti, putovali smo po celoj Jugoslaviji, svirali smo za džabe, mislim da je to jako lepo vreme bilo. Krenuti u jedan sat noću iz SKC-a da bi stigli u Zadar u četiri popodne. Magi je jedna hrabra osoba koja je mnogo uticala na mene i ovo što radimo. Stvarno je hrabro izgurala sve ove godine. Mnogim ljudima je bilo dosta, nisu mogli fizički ili psihički da podnesu to, bio je to izvestan napor kome se nije nazirao kraj. Mi nismo ni situirani kako treba, sviramo za bobice. Ali ona ostaje tu i ostaje sa mnom, prisećao se Mladenović za TV Poster pre 25 godina.

Trebalo bi pomenuti i vreme jugoslovenskih ratova u kojima je Mladenović učestvovao onako kako je znao. Muzika je bila njegovo oružje i 1992. godine sa članovima Partibrejkersa i Električnog orgazma formira projekat „Rimtutituki“ sa antiratnom propagandom. „Mir, brate, mir“ je ključni refren pesme „Slušaj ‘vamo!“, koju je izdao B92. Promociju su napravili koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

Vreme od decembra 1993. do marta 1994. provodi u Brazilu gde sarađuje sa Mitrom Subotićem Subom i sa nekoliko brazilskih muzičara na albumu „Angels’s Breath“. Prema Milanovim rečima „to je neka vrsta psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem”.

Sa svojim bendovima ostvario je velike uspehe na našoj sceni i postao je sinonim, ne samo za bend EKV, već i za novi pravac u muzici.

Bio je gitarista, pevač i tekstopisac, i insistirao je na tome da se tekst pesme ne odvaja od muzike.  

– Tekstove koje smo pravili, Margita i ja, a koje su posle postale pesme, to nikada nije trebalo da predstavlja poeziju samu za sebe. Tekst ne treba čitati odvojeno od muzike. Muzika i tekst čine jedno.

Njegov rad obeležio je ne samo muzičku scenu i novi talas kao pravac, već i živote slušalaca i poštovalaca pank i rok muzike. Bio je, i još uvek je, inspiracija muzičarima koji žele da promene ovaj inostrani i domaći kič i šund koji nam serviraju na radio stanicama i televiziji, u diskotekama i barovima.

Tekstovi grupe EKV u sebi čuvaju kritički stav prema jednoumlju i lažnim vrednostima koji čine našu današnjicu.

 Iako je stvarao krajem prošlog veka i pevao o tom njegovom vremenu, mi nismo daleko odmakli od tih stihova – pa se zato često njima i vramo.

Potrebno je prisećati se velikana naše muzičke scene kako oni ne bi bili zaboravljeni u ovoj strašnoj tranziciji koja guta kulturu i dobar ukus.

Pojava i harizma koju je posedovao izazivala je oduševljenje kod svih, ali to oduševljenje nije splasnulo njegovim odlaskom, samo je malo zatrpano u ovim ruševinama sistema vrednosti.

Zato, negujmo kult Milana Mladenovića u nadi da će neke nove generacije koje nam dolaze prepoznati bunt i potrebu za nečim boljim i drugačijim.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend