Muzičke vesti

Spektakl na otvaranju Nišvila, na bini zajedno sto džezera svira Gojkovića

Pet big bendova sa ukupno sto muzičara postaviće nezvanični svetski rekord izvodeći zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića "Nisville Jubilation" na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja Nišvila 8. avgusta, saopštili su organizatori.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenich, Čakoveca sa Mario Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor „Santa Galura“ džez festivala na Sardiniji, navode organizatori.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i naš proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju „Nisville“ posvećenu festivalu.

Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji Nišvila istovremeno će funkcionisati obe glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine.

U svetu je inače česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup pet big bendova, dodaje se.

Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih Nišvilu, big bendovi će izvesti i „Pozdrav Kauntu Bejziju“ Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompoziciju „Karavan“ Djuka Elingtona, povodom 120 godina njegovog rođenja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend