Zanimljivosti

47. Fest – post festum

Završen je još jedan praznik za filmofile i još jedan festival koji je doneo solidan pregled dešavanja u svetu sedme umetnosti . Sava centar je ostao mesto koje je desetak dana bilo dom probranim naslovima koji su imali potencijal da okupe veći broj zainteresovanih gledalaca, ali se svojim kvalitetom projekcija, udobnošću i mirisom i osećajem novog (sa podsećanjem na prvih desetak godina kada su se filmovi vrteli u nekadašnjem Domu sindikata) kao dobar ambijent dešavanja nametnula Kombank dvorana. Naravno i ostale sale i lokacije bile su u znaku filmske fešte.

Fest već duže vreme ne krije želju da se bar približi rejtingu, glamuru i zvezdama koje ima Sarajevo Film Festival, ali se na završnoj konferenciji za novinare čulo da bi jedan od preduslova za sve to trebalo da bude veći budžet. Ali, osim čarolije da na velikom međunarodnom festivalu na ovim prostorima budete u mogućnosti da vidite prestižna imena svetske kinematografije, na kraju je suština ipak u samim filmovima. Reklo bi se da je od stotinak i više naslova i najzahtevniji gledalac mogao da odabere svojih 5 do 10 favorita u kojima će uživati bez ostatka. Bilo je tu dobrih reprezenata iz ’’oskarovske ponude’’ (’’Zelena knjiga’’, ’’Žena’’, ’’Hladni rat’’, ’’Miljenica’’, ’’Čovek iz senke’’, ’’Kapernaum’’), veoma visok kvalitativni nivo ponudile su francuska i italijanska kinematografija, a neki od najboljih naslova stigli su iz Argentine. ’’Crni anđeo’’ Luisa Ortege (u čijem producentskom timu  stoji ime Pedra Almodovara i njegovog brata Agustina)i ’’Spokoj’’ Pabla Trapera bili su otkrovenje ovog festivala, s tim što je Fest bio privilegovan da sjajni i harizmatični mladi glumac iz prvog filma, Lorenco Fero, kao i njegov partner Ćino Farin, budu njegovi gosti. Takođe, Fest je ugostio i jednog od vodećih argentinskih reditelja ovog vremena, Pabla Trapera. Što se producentskog njuha Pedra Almodovara tiče, ’’Crni anđeo’’ je ponovio veliko interesovanje koje su pre nekoliko godina izazvale famozne ’’Divlje priče’’ argentinskog reditelja Damijana Šifrona. Uz već, na neki način, ’’domaćeg’’ Rejfa Fajnsa koji je predstavio svoj novi film, ’’Bela vrana’’, i Džejsona Ajzaksa (iz filma ’’Hotel Mumbaj’’), to su bili neki od najzanimljivijih gostiju festivala.

Od kinematografija koje drže kvalitativnu konstantu, a nisu u žiži bioskopske publike, iz Rumunije je stigao film ’’Limunada’’, teška priča o mladoj ženi koja po svaku cenu želi da ostvari svoj ’’američki san’’, uz preveliku cenu i maltretiranja tamo gde ih je najmanje očekivala. Snažnu i upečatljivu rolu ostvarila je rumunska glumica Malina Manovići, a rediteljka Joana Urikaru (članica Žirija Glavnog takmičarskog programa) se dostojanstveno priključila autorima koji su poslednjih petnaestak godina uzdigli estetski nivo ove kinematografije do senzacionalnih visina. Kad smo već pomenuli  žiri (Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Urikaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović) i Glavni takmičarski program, kraj festivala trijumfalno je  dočekao film ’’Divljina’’ Pola Dejnoa. U selekciji ’’Srpski film (Srbija i prijatelji’’) nagrađen je dokumentarac ’’Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali’’ Gorana Radovanovića. U  ovoj selekciji veliku pažnju i ovacije doživeo je film ’’Šavovi’’ Miroslava Terzića, koji je odlično prošao u Berlinu, i taj sjajni niz festivalskih promocija nastavio u Beogradu. Veoma zanimljiv tematski, jer obrađuje tešku temu nestanka beba u porodilištima, vrsno režiran i odglumljen, pamtiće se po velikom povratku glumice Snežane Bogdanović.

Neki filmovi, koji imaju kvalitet koji nije za jednokratnu upotrebu, pamtiće se još dugo nakon festivala. U takve rado ubrajamo ’’Dogmana’’ Matea Garonea, ’’Kapernaum’’ Nadin  Labaki, ’’Hladni rat’’ Pavela Pavlikovskog, ’’Izgaranje’’ Li Čang Donga, ’’Suspiriju’’ Luke Gvadanjina…

Požarevački Centar za kulturu nastavio je dobru tradiciju Mini-Festa  i priuštio je ove nedelje svojoj publici izbor od čak 10 naslova sa velikog beogradskog festivala (’’Dogman’’, ’’Kapernaum’’, ’’Prisni neprijatelji’’, ’’Tri dana u Kibronu’’, ’’Hladni rat’’, ’’Ptice selice’’, ’’Dvostruki život’’, ’’Izgaranje’’, ’’Poslednji Srbin u Hrvatskoj’’ i ’’Reži’’).

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend