Zanimljivosti

Da li ste znali da se slavi i romska Nova godina?

Novu godinu od 14.januara slave i Romi a slavlje traje do 17. januara. Ovo praznovanje Romi zovi Vasilica (Vasili) i ujedno je i vjerski praznik jer pada na dan Svetog Vasilija Velikog.

Od davnina, kod svih Roma na našim prostorima bez obzira na vjersku pripadnost, zajednički praznici su Vasiljica i Đurđevdan.

U Crnoj Gori među Romima muslimanima ustaljen je naziv Vasilica ali se ponegdje se mogu čuti i nazivi kao što su „Romski Božić“ i Bangi Vasilica, odnosno Kriva Vasilica.

Običaj je da se za Vasilicu kolje isljučivo živina, neograničen broj peradi, prema veličini i materijalnom stanju porodice kao i prema broju gostiju koji će biti na slavi.

Na Vasilicu, 14. januara ujutro, sa badnjakom koji je okićen zlatnicima i sa bokalom vode, položajnik ulazi u kuću, prska je svježom vodom, a ukućane lupka po glavi okićenim badnjakom i svežnjem novčanica uz čestitku.

Večera se pravi naveče, 14. januara. Spremaju se  čorba, punjene paprike sa živinskim mesom i podvarak, za predjelo se služe pihtije, a kao desert – tatlije, baklave i ostali slatkiši. Pije se vino i rakija.

Prvi dan se slavi se u krugu porodice, u goste se odlazi drugog dana a trećeg dana praznika, za ručak se pravi pilav ili pasulj sa živinskom iznutricom.

Mijesi se pogača u koju se stavlja zlatnik ili metalni novčić, a za ručkom ukućani lome pogaču.

Smatra se da će onaj kome pripadne novčić biti cijele godine sretan i taličan što se tiče novca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend