Zanimljivosti

Izraelka, preživela u Holokaustu, proslavila 104. rođendan ispred Zida plača

Izraelka Šošana Ovic, preživela u Holokaustu, okupila je povodom svog 104. rođendana stotine svojih potomaka ispred Zida plača u Jerusalimu.

„Ne znamo tačan broj, ali ovde ima oko 400 unuka i potomaka“, izjavila je Pnina Fridman, najstarija unuka slavljenice za izraelske medije nakon što su fotografije sa proslave održane u sredu postale popularne na društvenim mrežama.

Takvu proslavu nije bilo lako organizovati, a sve je počelo slanjem poruka i telefonskim pozivima, priča unuka. Ipak nisu svi oni koji žive u inostranstvu mogli da dođu.

Unuci su ispričali za izraelske medije da je Šošana Ovic preživela Aušvic pošto su je odvojili od majke koju su predali nacističkom doktoru zvanom „Anđeo smrti“, Jozefu Mengeleu, ozloglašenom po okrutnim eksperimentima nad zatvorenicima. Njen otac je takođe stradao u Aušvicu.

Posle oslobođenja Aušvica i posle Holokausta, tražeći rođake srela je budućeg muža Dova Ovica i udala se za njega u svojim ranim tridesetim godinama.

On je bio njen rođak, čija su supruga i četvoro dece takođe stradali u Holokaustu, navode izraelski mediji.

Pre nego što se doselila u Izrael živela je u tranzitnom logoru u Austriji gde je rodila prvu ćerku.

Kasnije se porodica preselila u Haifu gde su se rodila još dva sina i jedna ćerka, a decenijama kasnije stotine potomaka.

Šošana Ovic želela je da proslava 104. rođendana bude posebna sa čitavom porodicom ispred svetog mesta.

„Svima su nam oči bile pune suza. Bilo je vrlo potresno“, rekla je unuka Pnina Fridman.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend