Zanimljivosti

Kakvi su novogodišnji običaji u svetu?

Praznik koji spaja sve zemlje ovog sveta je svakako Nova godina. Možda je dizanje prašine oko obaveznog najboljeg provoda umorilo mnoge ljude pa se mnogi često odlučuju za mirnije obeležavanje ovog praznika.

Ono što je postojalo pre skupih šljokičavih haljina, luksuznih odela, noćnih klubova ili pevača na trgovima gradova širom sveta su svakako običaji koje je važno sačuvati od zaborava. Ono što povezuje sve novogodišnje tradicije je svakako davanje nove nade i obezbeđivanje sreće u narednoj godini.

Kićienje jelke u našim krajevima je običaj novijeg datuma. Dolazi sa severa Vojvodine sa kulturom nemačkog stanovništva. Jelka je počela da se poistovećuje sa badnjakom i tako postala deo i naše tradicije. Ipak ponegde na našim prostorima se čuva tradicija kićanje lovorike ispod koje se ostavljaju pokloni za decu, kao na primer na crnogorskom poluostvu Luštica.

Nesto poput tumačenja oblika tokom gledanja u solju od kafe, u Finskoj se baca kalaj u posudu sa vodom. Nakon što ovaj metal očvrsne u vodi tumači se oblik koji je dobio, ukoliko je prsten ili srce znači da će biti venčanja u toj kući, recimo oblik broda ukazuje na to da će se dogoditi neko nezaboravno putovanje, nije retko da se dobije oblik svinje koji simbolizuje da će u toj kući biti dosta hrane u narednoj godini.

Još jedna evropska zemlja ima zanimljiv tradiciju. U Španiji u toku finalnog odbrojavanja svako jede po dvanaest grozdova vinove loze koji simbolišu dvanaest srećnih meseci u narednoj godini.

Dok Španci jedenjem grožđa prizivaju radost, Danci bacanjem tanjira i časa na vrata porodične kuće teraju sva loša
raspoloženja koja su se desila u toku prošle godine. Takođe Danci često u ponoć skaču sa stolice i time simbolično “uskaču” u januar naredne godine.

Ako prvi pređete prag škotske kuće bićete osoba koja će nositi poklon za sreću u toku cele naredne godine. Škoti takođe održavaju ceremoniju parade na kojoj ljudi ljuljaju vatrene lopte na motkama koje simbolizuju sunce i na taj način oni čiste narednu godinu.

Nešto egzotičnija tradicija se vezuje za Filipine, gde možete naći okačene novčiće ili bilo kakve okrugle oblike koji prizivaju prosperitet. Mnoge porodice stavlaju ogromne cegere prepune voća na trpezama, dok se u nekim drugim tačno ponoć jedu polodovi načešće grožđe, koje opet simbolizuju prosperitet.

Brazil, Ekvador, Bolivija i Venecuela imaju poznatu tradiciju da se u novogodišnjoj noći nosi odeća tačno određene boje. Svaka boja ima svoje značenje, recimo, crvena donosi ljubav, a žuta boja donosi novac.

Sa druge strane sveta, u Sibiru ledena zima je omogućila razvijanje tradicije sađenja novogodišnjeg drveća ispod zaleđenh reka i jezera, za ljude koji žive u ovom delu sveta ovo predstavlja simbol novog početka.

Kako je crvena najpopularnija i najsrećnija boja u Kini nije čudo što se smatra da farbanje ulaznih vrata u crvenu boju garantuje sreću u narednih dvanaest meseci. U Japanu tradicija nalaže da zvono u budističkom hramu mora 108 puta da zvoni kako bi predstavilo svaku od želja ili grehova budističke religije.

Ako dočekujete novu godinu u Južnoafričkoj Republici pazite da na vas ne padne nameštaj koji se baca sa prozora čime se započinje sveži početak, ipak ovo je osuđeno kao opasna tradicija, pa nije tako uobičajena kao nekada.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend