Zanimljivosti

Kalifornija legalizuje marihuanu?

Građani Kalifornije u novembru će još jednom imati priliku da izglasaju "Predlog 19", prema kom bi bilo ozakonjeno posedovanje marihuane.

Kalifornija je 1996. postala prva američka država koja je dozvolila upotrebu marihuana u medicinske svrhe.

Od tada, isti zakon prihvatilo je još 13 američkih država, uključujući i prestonicu Vašington.

Pacijentima u Kaliforniji koji su registrovani korisnici marihuane, taj narkotik je široko dostupan u specijalizovanim zadrugama i klinikama, uz preporuku lekara.

Glasači Kalifornije uskoro treba da odluče da li će i zdrave odrasle osobe ubuduće moći, uz oporezivanje, legalno da koriste manje količine marihuane.

„Legalizacijom posedovanja manjih količina marihuane bi se istovremeno omogućila kontrola upotrebe i oporezivanje", kaže Dejl Skaj Džons, portparol kampanje koja se zalaže za usvajanje „Predloga 19".

U kalifornijskom gradu Ouklendu, uzgoj kanabisa i pravljenje proizvoda od te biljke razvili su se u uspešnu industrijsku granu.

U jednom privatnom centru u Ouklendu, pacijenti dobijaju posebne korisničke kartice i mogu da kupe proizvode koji sadrže marihuanu.

„Ukratko, mi obezbeđujemo sve što se proizvede od konoplje. Majice, torbe, proizvode za negu tela i šampone, ali držimo i lule, kao i zalihe za pušenje. Imamo i puno isparivača, koji su još jedan od načina za korišćenje marihuane u koncentrisanom obliku", objašnjava menadžer centra, Čad Gilmor.

U Ouklendu se nalazi i centar za obuku uzgajivača, nazvan Ouksterdam univerzitet, po gradu Ouklandu i Amsterdamu, prestonici Holandije u kojoj je upotreba marihuane u bilo kom obliku legalana.

Studenti uče kako da uzgajaju marihuana i rukovode specijalizovanim klinikama.

U Ouklendu nema mnogo onih koji se protive upotrebi marihuane, ali istraživanja pokazuju da su glasači u Kaliforniji podeljeni u vezi sa „Predlogom 19".

Pit Danbar, bivši policajac u Ouklendu, a sada šef policije u gradu Plezent Hil, kaže da je marihuana u SAD zabranjena federalnim zakonom i da Plezent Hil neće dozvoliti rad klinikama za marihuanu.

O pojedinostima važećeg zakona još se vodi rasprava i nova mera, o kojoj će se glasti u novembru, samo će doprineti neizvesnosti.

Pojedini kritičari tvrde da kalifornijske klinike već sada zaobilaze postojeći kalifornijski zakon prodajući marihuanu. Kako kažu, taj zakon traži od pacijenata ili da marihuana uzgajaju sami ili na kolektivnim farmama, a ne da je kupuju.

Očekuje se da bi eventualno usvajanje "Predloga 19" moglo da dovede do brojnih sudskih procesa, a brojni pripadnici policije već neko vreme traže od federalne vlade da se suprotstavi toj meri, ukoliko bude usvojena, javio je "Glas Amerike".

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend