Zanimljivosti

“Kuća ljubavnika” u Pompeji se otvara za javnost nakon 40 godina

Kuća ljubavnika, jedno od najpoznatijih zdanja u Pompeji, otvara se za javnost nakon 40 godina, objavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Kuća ljubavnika otkopana je 1933., ali je teško stradala u zemljotresu 1980. godine. Zadnjih godina podvrgnuta je opsežnoj i pažljivoj obnovi. 

Opisana kao “jedinstveni dragulj” drevnog rimskog grada, zatrpanog u erupciji Vezuva 79. godine, Kuća ljubavnika jedina je u Pompeji kojoj je gotovo u celosti sačuvan drugi sprat.

Izgrađena u prvom veku pre Hrista, veruje se da je bila bordel i ukrašena je brojnim slikama po zidovima. 

Svoje ime, Casa degli Amanti, duguje natpisu na latinskom iznad ulaza: ‘Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt’, što se prevodi kao: “Ljubavnici, kao pčele, vode meden život”.

Ispod je, međutim, jedan od stanovnika Pompeje ili posetilaca dopisao grafit – “Da je barem tako”. 

Kuća ljubavnika obnovljena je sa još druge dve, Casa della Nave Europa i Casa del Frutteto, evropskim novcem. 

Frančeskini je rekao da je obnova “priča o ljubavi i iskupljenju, uzor za celu Evropu u korišćenju evropskih fondova”.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend