Zanimljivosti

Maska Gaj Foksa

Maska Anonimus postala je simbol otpora i protesta, a priča potiče još sa početka 16. Veka u Velikoj Britaniji.

Početkom 16. veka u Velikoj Britaniji protestanska većina proganjala je katolike koji nisu želeli da promene veru. Biti katolik u to vreme bilo je isto kao biti lopov.

Iako je živeo za vreme terora – Gaj Foks, sa svojih 16 godina rešio je da se pokatoliči. Priključio se vojsci, i učestvovao u Osamdesetogodišnjem ratu na strani Katoličke Španije protiv Holandske republike gde je naučio da rukuje sa eksplozivom.

Sastajao se sa malom grupom engleskih katolika početkom 1604. godine, koje je predvodio Robert Kejtsbi. Smatrali su da će se progon katolika rešiti smrću kralja Džejmsa, te je Kejtsbi počeo da smišlja zaveru, budući da nije bilo nade o verskoj toleranciji.

Zbog iskustva koje je Foks stekao u vojsci, dodeljena mu je odgovornost za eksploziv.

Predlog je bio da ubiju kralja tako što će kuću parlamenta dići u vazduh barutom. Taj događaj poznat je kao „Barutna zavera“. U podzemne hodnike britanskog parlamenta smestili su veliku količinu baruta. Ali ova zavera je otkrivena, a grupa osuđena na smrt.

Gaj Foks danas predstavlja simbol otpora i bunta prema vlastima, a njegov lik nalazi se na maski koju nose „Anonimusi“ – grupa aktivista koja se bori protiv cenzure i zalažu se za slobodu govora.

Zato se 5. novembra širom sveta održavaju demonstracije na kojima okupljeni nose masku sa zakrivljenim crnim obrvama i brkovima na nasmejanom belom licu.

Poznat je i film „V for Vendetta“  iz 2005. godine u kojem glavni protagonista nosi odelo i masku Gaj Foksa, snimljen prema stripu Alena Mura.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend