Zanimljivosti

Možda testenina ne potiče iz Italije

U svetu je danas italijanska kuhinja najpoznatija po testenini, ili kako je neki zovu još i pasta. Poreklo špageta i ostalih oblika testenine nije lako utvrditi.

Kada se govori o italijanskoj kuhinji većini je asocijacija domaća pasta u preukusnom belom ili crvenom sosu uz koju najbolje ide čaša belog, takođe, italijanskog vina.

U svetu je danas italijanska kuhinja najpoznatija po testenini, ili kako je neki zovu još i pasta.

Poreklo špageta i ostalih oblika testenine nije lako utvrditi. Postoji više teorija o nastanku i poreklu, a među njima se izdvaja priča po kojoj je u Italiju, Marko Polo doneo testeninu iz Kine, davne 1295. godine. Pretpostavlja se da je on doneo način pripreme testa, odnosno testenine.

Postoji i teorija da zasluge oko pripremanja paste bi trebalo da pripadnu Arapima, koji su u 7. veku naselili Siciliju i doneli duge rezance koji se kuvaju u vodi, jer su suvi, otporni na buđ, i idealni za duga putovanja na koja su oni odlazili.

Kuvana testenina, bez ičega, jela se sve do 16. veka kada je iz Amerike donet paradajz – zahvaljujući Špancima. Ovo jelo se danas ne može zamisliti bez crvenog paradajz sosa.

Teško je odrediti odakle tačno potiče testenina, budući da se u skoro svim kuhinjama sveta koristi kuvano testo u raznim oblicima, te se jela razlikuju na osnovu priloga koji ide uz pastu, pa možemo govoriti o testenini na italijanski, grčki, francuski ili azijski način.

Danas u svetu postoji više od 100 vrsta testenine, koje su ime dobile po svom obliku. Neke od njih su: pene, farfale, fetućini, njoke, špagete, taljatele, lazanje, makarone, fusili, tertelini, raviole, rigatoni… a Italijani pastu jedu kao predjelo za ručak i kao glavno jelo za večeru.

Oblik i sos moraju biti savršena kombinacija, pa određeni oblici testenine spremaju se samo sa belim ili samo sa crvenim sosom. Takođe, najbitnije je da je testenina skuvana al dente – to znači da nije raskuvana, već da je dovoljno čvrsta da se oseti pod zubima.

Najpoznatija jela sa ovim testom jesu karbonare, bolonjeze, lazanje, špagete sa morskim plodovima, arabiata, zapečene makarone, testenina sa četiri vrste sira, ili jednostavno pasta prelivena maslinovim uljem i tartufima.

Možda je nisu Italijani stvorili, ali je pasta postala sinonim za njihovu kuhinju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend