Zanimljivosti

Muzika podstiče sportske uspehe

Mnogi rekreativni sportisti za vreme vežbanja slušaju muziku sa slušalicama u ušima i u tome nema ničega lošeg, smatraju naučnici koji se bave primenjenom nauičnom disciplinom, psihologijom sporta i vežbanja.

Istraživanja pokazuju da muzika pozitivno utiče na sportske rezultate, kaže Ingo Frobos, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vežbanje na nemačkom Kineziološkom fakultetu u Kelnu. To posebno važi za vežbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

„Muzika, na primer, odvlači pažnju trkača od napora, usmeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje“, kaže Frobos.

Zbog toga sportisti treninge doživljavaju manje napornim, a to povećava njihovu efikasnost. Muzika istovremeno trkačima može da pomogne u održavanju ritma trčanja i doprinosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu mišići dobijaju više kiseonika.

Frobos upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vežbati uz muziku, jer se efekat vežbi u nekim slučajevima smanjuje.

Zato preporučuje da se svaki treći trening odradi bez muzike.

Početnicima savetuje da povedu računa o tome da tempo i intenzitet muzičkog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnom mogli da dođu u iskušenje da premaše granice vlastitih mogućnosti. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend