Zanimljivosti

Najviše poziva savetovalištu „Halo beba“ zbog dojenja

U Srbiji samo 12,8 odsto porodilja hrani svoje bebe isključivo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci, saopšteno je iz Unicefa povodom Svetske nedelje dojenja koja traje od 1. do 7. avgusta.

Kako je navedeno, dojenje je prva vakcina bebe i najbolji izvor ishrane deteta, a podstiče i razvoj mozga. Ima potencijal da godišnje spase živote 823.000 dece i 20.000 žena širom sveta.

U telefonskom savetovalištu „Halo beba“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd tokom prošle godine pruženo je 137.800 saveta u vezi sa zdravljem i razvojem dece, a veliki broj pitanja koja roditelji postavljaju tiču se problema u dojenju.

Doktorka Svetlana Mladenović Janković iz „Halo bebe“ kaže da majčino mleko predstavlja savršenu hranu koja je sigurna, dostupna i ne košta ništa, te da je dojenje univerzalno rešenje koje poboljšava zdravlje, dobrobiti opstanak žena i dece širom sveta.

Fokus ovogodišnje Svetska nedelje dojenja koja se obeležava pod sloganom „Dojenje: Osnova života“ je na kvalitetnoj ishrani, smanjenju siromaštva i sigurnosti hrane.

Svetska nedelja dojenja obeležava se već 26 godina, u više od 170 zemalja sveta, kako bi se unapredilo znanje i podigla svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend