Zanimljivosti

Ograničena praznična prodaja alkohola u Moskvi

U Moskvi će od 30. decembra do 9. januara na snazi biti ograničenje podaje alkohola, najavili su ruski zvaničnici.

Prodaja alkohola biće ograničena na mestima javnih okupljanja i u okolini festivalskih lokacija.

U Rusiji se poslednjih nedelja vodi rasprava o tome treba li se i kako spečiti prodaju alkoholnih pića vidno pijanim građanima. Neki su za, neki protiv, a neki upozoravaju da bi sprovođenje takve zabrane naišlo na niz poteškoća.

Tako Valerij Rjazanski iz Saveta Federacije podržava predlog Ministarstva zdravstva za zabranu prodaje alkoholnih pića pijanim građanima, ali upozorava da bi se pritom mogle pojaviti poteškoće normativno-pravnog karaktera.

Ranije je Ministarstvo zdravlja predložilo izmene saveznog zakona kojima bi se uvela nova pravila za trgovanje alkoholom, po kojima bi prodavači u radnjama, ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mestima mogli odbiti prodaju alkohola silno opijenim građanima.

„Podržavam tu inicijativu, samo bilo bi izuzetno složeno regulisati takav proces“, kaže Rjazanski.

Podseća je da se već duže vreme raspravlja o tome treba li pijanim osobama dopustiti ulazak u metro ili avion.

„To je pitanje konstantno na ivici konflikta“, dodao je Rjazanski.

On upozorava da je nejasno kako bi se procenjivao stepen opijenosti, te da bi bilo teško poslati policajca ili drugu službenu osobu u sve prostore u kojima se prodaje piće, kako bi se zaštitili prodavači od mogućih nasrtaja odbijenih kupaca.

„Predlog je pozitivan, ali dvoumim se može li zaživeti s obzirom na pravno-normativnu regulaciju“, kazao je parlamentarac i dodao da smatra neophodnim da se pijanim ljudim aobjasni da odustanu od nabavke alkohola.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend