Zanimljivosti

Oluja Sijara pomogla avionu da obori rekord za najbrži transatlantski let

British Airways postavio je novi rekord za najbrži let od Njujorka do Londona, za avione koji lete ispod brzine zvuka, piše BBC.

Boeing 747-436 postigao je brzinu od 1327 km/h “jašući” na vazdušnoj struji koju je ubrzala oluja Sijara.

Avion je na aerodrom Hitrou stigao za četiri sata i 56 minuta, 80 minuta ranije.

Prema aplikaciji za praćenje aviona Flightradar24, za 13 je minuta oborio raniji rekord koji je držala kompanija Norwegian.

Uprkos tome što je leteo brže od brzine zvuka, avion nije probio zvučni zid jer ga je “gurala” vazdušna struja velike brzine.

Moderni avioni obično lete na oko 85 posto brzine zvuka.

Transatlantski rekord drži supersonični “Concorde” kompanije British Airways koji je 1996. od Njujorka do Londona stigao za dva sata, 52 minuta i 59 sekundi, postigavši najveću brzinu od 2172 km/h.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend