Zanimljivosti

Otkrivena nepoznata civilizacija iz bronzanog doba

Tragovi nepoznate civilizacije koja je u bronzanom dobu živela u planinama Kavkaza...

MOSKVA – Tragovi nepoznate civilizacije koja je u bronzanom dobu živela u planinama Kavkaza, otkriveni su zahvaljujući fotografijama iz vazduha snimljenim pre 40 godina, u doba Sovjetskog saveza, saopštili su u ponedeljak arheolozi.

"Otkrili smo civilizaciju koja potiče iz perioda izmedju 16. i 14. veka pre nove ere, u planinama južno od Kislovodska", u Severnom Kavkazu, rekao je Frans presu Andrej Belinski, šef rusko-nemačke ekspedicije koja je proteklih pet godina istraživala to područje.

Temelji od kamena na gotovo 200 lokaliteta, mestimično visoki jedan metar, "očigledno su gradjeni po istom arhitektonskom planu", rekao je arheolog. Prema njegovim rečima, područje u kojem je živela novootkrivena civilizacija prostire se izmedju reke Kuban na zapadu i Nalčika na istoku i nalazi se na visini izmedju 1.400 i 2.400 metara.

Član ekspedicije Dmitrij Korobov rekao je da su crno-bele fotografije sačinjene u vreme Sovjetskog saveza pomogle u odredjivanju tačnog položaja lokaliteta od kojih danas neki više nisu vidljivi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend