Zanimljivosti

Selo gde ulice nose samo jedno ime – Staljin

Staljin je prvo ime na koje stanovnici Slavjanke pomisle kada je reč o sporednim ulicama. Zapravo, svih 25 sporednih ulica u sibirskom selu dobilo je ime po zloglasnom sovjetskom diktatoru.

Inicijativa je zamisao seoskog poglavara Vjačeslava Zujeva, tvrdi lokalno stanovništvo, dodajući kako on insistira da se svaka staza zove „ne samo Staljin, već Generalisimo Staljin“, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nekoliko stanovnika koji su govorili za RSE kažu da nemaju problema s tim što njihove ulice nose ime Josifa Staljina, čija se vladavina obično izjednačava sa terorom i političkom represijom.

Za vrijeme Staljinove „Velike čistke“ stotine hiljada ljudi ubijeno je po kratkom postupku, dok su milioni drugih poslani u gulage – logore poznate po veoma teškim uslovima i brutalnim tretmanima zatvorenika.

Glavna pritužba stanovnika Slavjanke oko naziva ulica je ta da službenici u registrima često pogrešno napišu reč ‘Generalissimo’ kada upisuju njihove adrese.

„U mom pasošu su dva puta napravili slovnu grešku“, rekao je jedan stanovnik.

Slavjanka – takozvano zadružno vikend naselje na periferiji Novosibirska – datira tek od 2008. godine. Mnoge kuće u selu su još uvek delimično izgrađene i nenaseljene.

Seoski poglavar Zujev nije bio dostupan za komentar zašto bi u selu, koje nema očiglednu vezu sa Staljinom, sve sporedne ulice bile nazvane po njemu.

Predstavnici Komunističke partije u Novosibirsku kažu da ne znaju da postoji Slavjanka, a kamoli imena njenih sporednih ulica.

Stranka se, međutim, nedavno složila da se u centru Novosibirska postavi Staljinova bista. Spomenik će biti otkriven 9. maja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend