Zanimljivosti

Šlem iz rimskog doba za 2,6 miliona evra

Bronzani šlem iz rimskog doba, izmedju 1. i 2. veka nove ere, pronadjen ove godine u Velikoj Britaniji

 Šlem je prodat u četvrtak na aukciji u Londonu za 2,6 miliona evra, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Dobro očuvan šlem sa konturama lica i kovrdžave kose kupila je anonimna osoba, koja je za njega izdvojila sumu osam puta veću od procena pre aukcije. Kristi je šlem ponudila kao "izuzetan primer rada u metalu iz rimskog doba na vrhuncu razvoja".

Šlem je u maju ove godine nedaleko od jednog sela na severozapadu Engleske pronašao čovek koji je istraživao područje detektorom za metal. Šlem je pronadjen u 67 delova, a potom su ga rekonstruisali Kristijevi eksperti. U Velikoj Britaniji do danas su pronadjena još samo dva kompletna šlema iz rimskog doba i oni su izloženi u muzejima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend