Zanimljivosti

UN: Broj virusa raste, svet brže da reaguje

Svet mora snažnije da radi na sprečavanju izbijanja snažnih zaraznih bolesti poput vrsta gripa koje mogu da pređu sa životinje na čoveka i mogu ubiti milione ljudi, rekao je zvaničnik Kancelarije za smanjivanje rizika od katastrofa UN (UNISDR).

Upotreba vakcina i praćenje bolesti slabo je širem sveta jer su opasnosti od pandemija „daleko od očiju, daleko od uma“, rekao je Robert Glejser iz te kancelarije UN.

„Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju sve vreme, poput ptičjeg gripa, SARS-a… ljudi ih generalno nisu svesni jer su to pošasti koji se ne javljuju toliko često“, poručio je za fondaciju Tomson Rojters.

„Ali jednom kad se pojave mogu biti ekstremno razorni“, dodao je Glejser na marginama Svetskog urbanog foruma, dodavši kako „na tom području ima još puno posla“.

Različiti tipovi ptičjeg gripa proteklih su se godina proširili Evropom, Afrikom i Azijom, zbog čega je u nekim državama sprovedeno masovno klanje živine, a u Kini je smrtno stradalo nekoliko ljudi.

Stručnjaci tvrde da je broj tipova virusa koji cirkulišu i uzrokuju infekcije došao do nivoa bez presedana. Najviše strahuju da bi smrtonosni tip ptičjeg gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što još nije viđeno.

„To bi moglo dovesti do miliona smrti u svetu“, upozorio je Glejser koji krajem meseca odlazi s funkcije.

Svetska banka je prošle godine izdala „pandemijsku obveznicu“ kojoj je cilj pružiti brzu finansijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takvi finansijski mehanizam.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend