Zanimljivosti

Vagoni slavnog Orient Expressa na izložbi u Parizu

Slavni vagoni iz dvadesetih godina prošlog veka izloženi su ovog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna železnička kompanija SNCF detaljno obnovila.

Tri vagona-restorana Orient Expressa oživela su istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova u istoriji koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

U tim vagonima koji su inspirirali britansku spisateljicu Agatu Kristi lako je zamisliti putnike u elegantnim Čarlston haljinama i frakovima. 

Na pariskoj železničkoj stanici se mogu razgledati i drugi slavni vagoni, poput onih od Plavog voza koji je išao od Pariza do Azurne obale, Zlatne strele koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i Severne zvezde koja je od tamo putovala do Amsterdama. 

„Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bi pronašli originalne nacrte i uzorke“, otkrio je Giljem de Sent Lager, izvršni direktor društva Orient Express koje upravlja baštinom te linije. 

„Za to smo pozvali posebne zanatlije“, dodao je, ne želivši da otkriva trošak. Sedmi vagon se i dalje restaurira. 

Ovi istorijski vagoni će izaći iz pariske železničke stanice kako bi učestvovali na drugim izložbama i konvencijama. 

SNCF je otkupio brend Orient Expressa od firme Sleeper Company nakon što je 1977. stala direktna linija za Istanbul. Međutim, ta kompanija nije preduzela ništa dok 2011. nije počela da otkupljuje vagone tog slavnog voza. 

Izložba u Institutu arapskog sveta je 2014. godinu dana pre početka restauracije, privukla više od 250 hiljada ljudi. 

SNCF plaća obnovu vagona i planira da profitira od nje. Prošle godine je 50 posto brenda prodao lancu AccorHotels koji pod tim imenom planira da otvori luksuzne hotele. Prvi bi trebalo da bude otvoren krajem 2019. u Aziji „na mestu koje je poprilično ludo“, otkriva de Sent Lager. 

Međutim, glavni plan je da se na šine vrati luksuzni voz koji bi vozio do Bosfora. 

Biće potrebno „uzeti najbolje iz prošlosti kako bi se stvorilo nešto što je savremeno“ i prilagodljivo modernim vagonima za spavanje, dodao je direktor, priznavši da je zasad prerano da se govori o tome.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend