Zanimljivosti

Vek od rođenja baba Vange

Bugarska obeležava 100 godina od rođenja Vangeline Pandeve Gušterove, proročice poznatije kao baba Vanga.

Bugarski mediji navode da se čak dve trećine ili tačnije 68 procenata proročanstava Gušterove, obistinilo.

Bugarska štampa prenosi pisanje ruskih glasila koji kažu "da su njena proročanstva začuđujuće tačna" posebno u sferi politike i da zaslužuje naziv "narodnog politikologa". Baba Vanga je rođena je 31. januara 1911. godine u Strumici, u Makedoniji, a išla je u školu za slepe u Zemunu.

Predvidela je početak Drugog svetskog rata i "upozorila Bugarsku da ne učestvuje", ali je "političari nisu poslušali, pripojili se Hitleru i na kraju bili u lageru gubitnika".

I druga Vangina predviđanja su se obistinila – o smrti Hitlera i Staljina, o pogibji bugarske ministarke kulture Ljudmile Živkove, koja je "poginula u saobraćajnoj nesreći" (jedna verzija, koja nije potvrđena), kao i njena predviđanja o demokratskim promenama u Bugarskoj.

Vanga je uspela da odgonetne i politička dešavanja u čitavom svetu. Ona je predvidela ulazak sovjetskih vojnika u Čehoslovačku, ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, ubistvo indijskih premijera Indire i Radživa Gandija, uklanjanje nikaragvanskog diktatora Anastastiosa Somosa.

Nije se ostvarilo, međutim, predivđanje o upadu sovjetskih vojnika u Čile.

Budući da je ustanovljeno da se 68 odsto njenih proročanstva ostvarilo, postoji velika šansa da se ostvari i predviđanje prema kome će Rusija postati superdržava, a da će se Bugarska vratiti u sferu ruskih intresa, preneli su bugarski mediji pisanje moskovske "Pravde".

Bugarski mediji pišu i da se među najpopularnim tvrdnjama ističu Vangina predviđanja o smrti cara Borisa III, raspadu Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza, povratku Simeona Sakskoburgotskog u Bugarsku, ali ne kao cara, potonuću podmornice "Kursk" i terorističkom napadu izvršenom 11. septembra.

U kući-muzeju "Vanga" u bugarskom gradu Petriču, gde je Gušterova živela, danas je održan Eleosvet (uljosvet), specijalni religiozni ritual, koji je svake godine za svoj rođendan proročica priređivala.

Ovaj tajni ritual namenjen je teško bolesnima, a u njemu bolesnik se trlja zejtinom (elej) i moli Bogu za izlečenje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend