Zanimljivosti

Velika Britanija uvela novu seriju kovanica od 50 penija povodom Bregzita

Britanska vlada uvela je novu seriju prigodnih kovanica od 50 penija povodom Bregzita koji će se dogoditi u nedelju, nakon što je prethodnu morala da povuče jer je britanski izlazak iz EU odložen.

“Napuštanje EU je prekretnica u našoj istoriji i kovanica označava početak novog poglavlja”, rekao je ministar finansija Sajid Javid.

Prema Britanskom udruženju novinara, odlaganje s 31. oktobra na 31. januar znači da originalna serija od blizu milion kovanica više neće biti u opticaju i moraće da bude povučena.

Nova kovanica ima natpis “Mir, napredak i prijateljstvo sa svim narodima” i datum Bregzita 31. januar. 

Oko 3 miliona kovanica biće u opticaju širom Velike Britanije od petka, a dodatnih 7 miliona biće dodato kasnije tokom godine, objavio je PA.

Država napušta EU u ponoć 31. januara.

Prelazno razdoblje tada počinje i traje do najmanje 31. decembra  2020. godine, a za to vreme London i Brisel će pregovarati o budućim odnosima.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend