Zanimljivosti

Vredni elementi u tlu Meseca

Tlo Meseca je bogatije i složenije nego što su to ranije mislili geolozi, jer sadrži vredne elemente, kao što su srebro, vodonik i živu, saopštila je NASA.

Naučnici iz američke svemirske agencije NASA su 2009. godine ispitali krater Kabeus na jugu Meseca, tako što su postavili sondu i druge instrumente za analizu tla.

NASA je već prošle godine saopštila da je pronašla velike količine zaleđene vode u tom krateru od 700 metara dubine.

Analize uzoraka su pokazale da su mračni krateri Meseca bogati raznim elementima i hemijski aktivni.

Pronađena je skoro čista voda u obliku zaleđenog kristala, a na pojedinim mestima ugljen-dioksid, ugljen-monoksid, metan, amonijak, srebro, hidroksid, natrijum, vodonik i živa, izjavio je američki geolog Piter Šulc.

Šulc je rekao da to bogatstvo potiče i od toga što Mesec stalno bombarduju komete i meteoriti.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend