BBC News

Irak i rat: Prevodioci „na meti odreda smrti“ zato što pomažu Britancima

Silhouettes of Ali and Ahmed with Nafiseh Kohnavard

BBC
Dvojica Iračana pristali su da govore pod uslovom da ostanu anonimni.

„Plašim se. Možete da osetite pretnju. U svakom trenutku neko može da upadne na vrata moje kuće i ispali pet metaka”, kaže Ali.

„Jedan metak za mene, jedan za moju ženu i tri metka za tri moje ćerke.”

Ali (nije mu pravo ime) se boji da bi pripadnici iračkih paravojnih formacija mogli da uzmu na zub njega i njegovu porodicu zato što je radio za Britansku vojsku kao tumač.

On je znao da će to biti opasan posao, ali kaže da ga je rado obavljao iz osećanja patriotizma.

Ali kad su SAD izvršile atentat na glavnog iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija, kao i vrhovnog iračkog paravojnog vođu Abua Mahdija Al Muhandisa, Alijev posao odjednom je postao mnogo opasniji.

On više ne radi za koalicione snage i oseća se prepuštenim svojoj sudbini od Britanaca koji se povlače iz Iraka.

Srećem se sa Alijem i njegovim kolegom Ahmedom (takođe nije njegovo pravo ime) u sigurnosti jednog hotela u Bagdadu, pod uslovom da ostanu anonimni.

Oni deluju zastrašeno.

„Nismo znali gde da idemo ili kome da se obratimo. Javili smo se BBC-ju jer samo želimo da britanski narod i vlada Ujedinjenog Kraljevstva čuju naše glasove, našu priču”, kaže Ali.

„Jedna velika porodica”

Kad su počeli da rade za Britansku vojsku u Iraku pre dve godine, oni kažu da im je rečeno da su sada deo jedne velike porodice.

To je za njih bilo dovoljno da osete duboku privrženost njihovim stranim partnerima.

Iraqi security forces in training

BBC

Bili su deo grupe od osam tumača koji su radili sa Britanskim specijalnim snagama pristiglim u Irak u sklopu međunarodne koalicije pod vođstvom SAD-a protiv grupe zvane Islamska država.

Britansko Ministarstvo odbrane kaže da su u šestogodišnjem periodu britanske trupe pomogle da se obuči više od 120.000 iračkih i kurdskih vojnika.

Tumači su pomagali britanskim savetnicima poslatim u jednu od najvećih baza koalicije da bi obučili iračke specijalne snage.

Ali ponekad bi radili mnogo više od običnog prevođenja, kaže Ahmed.

On mi je rekao da ako su britanski vojnici bili zabrinuti za bezbednost kampa, tumač bi obavio izviđanje oko kampa da bi proverio ima li kakvih opasnosti.

Ahmed kaže da je bio ponosan na posao.


Radmila, Igor i Hasan govore kako su primili vest da je rat u Bosni gotov:

Kako se sećamo Dejtona
The British Broadcasting Corporation

„Oni su nas pratili, govorili nam: ‘Momci nemojte da se izlažete riziku’, ali mi smo im govorili: ‘Vi ste baša braća i želimo da budete bezbedni'”, kaže Ahmed. „Mi volimo našu zemlju, a oni su došli da pomognu našoj zemlji, tako da je za nas bila čast da radimo sa njima.”

„Mete”

Ali u januaru ove godine sve se promenilo.

Po naređenju Donalda Trampa, najmoćniji vojni komandant Irana Kasem Sulejmani i njegov irački saveznik Abu Mahdi Al Muhandis, zamenik šefa Narodnih mobilizacionih snaga, ubijeni su u Bagdadu, što je razljutilo moćne paravojne snage u zemlji koje podržava Iran.

Zapadne trupe su postale mete, a Iračani koji su sarađivali sa njima su obeleženi kao izdajnici.

An image of al-Muhandis (left) and Soleimani (right) on a billboard in Baghdad

BBC
Abu Mahdi al-Muhandis i Kasem Sulejmani ubijeni su u akciji SAD u januaru.

„Atmosfera je postala veoma napeta. Čak su i neki pripadnici iračkih trupa koje je obučavala koalicija počeli da se ponašaju prema nama kao da smo neprijatelji. Ne znam, možda zato što su bili lojalni nekoj drugoj zemlji, a ne Iraku”, kaže Ali.

Koalicione snage bi se sad redovno nalazile na meti raketnih napada, za koje su odgovornost uglavnom preuzimale nepoznate paravojne formacije.

Mnogi eksperti veruju da su ove nove grupe samo paravan za moćne dobro poznate šiitke paravojne formacije kao što je Kataib Hezbolah, da bi mogle da delaju slobodnije.

„Imamo dokaze da su ove grupe samo nova imena za isto jezgro anti-zapadnjačkih paravojnih formacija koje ispomaže Iran.

„Oni znaju da je loviti običnog duha nemoguće, tako da koriste ovu strategiju da terorišu i Iračane i koalicione trupe, dok glavne paravojne formacije mogu da se izvuku samo govoreći da ne znaju ko su te grupe”, kaže mi jedan američki zvaničnik.

On kaže da su se ove grupe iz senke sada usredsredile na Iračane koji rade za koaliciju, umesto na same pripadnike koalicionih snaga.

„Fantomske paravojne grupe”

Nepoznate militantne grupe izdale su nekoliko upozorenja, poručivši Iračanima koji sarađuju sa koalicionim snagama da momentalno napuste svoj posao.

Jedna od njih sebe naziva Ašab Al Kahf iliti Pratioci pećine.

Ona je preuzela odgovornost za mnoge raketne napade na koalicione baze i američku ambasadu u Bagdadu.

Kataib Hezbollah militia fighters hold up a poster showing Qasem Soleimani and Abu Mahdi al-Muhandis at their funeral in Baghdad (4 January 2019_

AFP
Borci grupe Kataib Hezbolah nose poster sa likovima Kasema Sulejmanija i Abu Mahdi al-Muhandisa ma sahrani u Bagdadu, 2019. godine

Grupa je postavila saopštenje na Telegram nudeći novac iračkim tumačima koji rade za američku koaliciju.

„Danas nudimo oproštaj onima koji su se ogrešili o sebe i svoju zemlju služeći Amerikancima i Britancima i drugim neprijateljima Iraka… Obezbedićemo vam mesečnu platu i bezbednost ako stupite u kontakt s nama”, glasilo je saopštenje.

„Plate” koje su ponudili išle su od 3.000 dolara za prevodioce, pa sve do 50.000 dolara za one koji pomažu američkim i britanskim obaveštajnim službama.

„Tu se nalazila skrivena poruka”, kaže Ahmed. „Ako ne budete sarađivali sa nama, smatraćemo vas neprijateljem.

Razlika između nas i koalicije je što njih gađaju kaćušama, a nas ubijaju mecima, objašnjava

Napadi

Ove reči su već bile sprovedene u delo – posle atentata na Sulejmanija, nekoliko logističkih konvoja koji su nosili koalicione zalihe u Iraku napadnuto je priručnim eksplozivnim sredstvima.

„Fantomske paravojne trupe” postavljaju video snimke na društvene mreže posle napada, veselo preuzimajući odgovornost za napada na „konvoj američke vojske”.

A zapravo te konvoje vode preduzimači i njihovi vozači su Iračani – njih ne prati američko ili osoblje koalicije.

„Mogli smo da vidimo da su počeli da ostvaruju svoje pretnje”, kaže mi Ahmed.

Uprkos tome, tumači su nastavili da rade sa koalicionim snagama.

Bio je to opasan posao, ali su smatrali da imaju određeni stepen zaštite.

Uveravani su da njihovi lični podaci nikad neće napustiti koaliciju.

„Niko ne zna gde radim ili šta radim, ni moja deca ni moje komšije, samo moja žena – a čak ni ona ne zna do kraja. A obećali su nam da će naše informacije ostati tajna”, kaže Ali.

Nezaposleni, izloženi i nebezbedni

Ali njih je čekala još jedna oluja: Kovid-19. Jednom kad je korona virus stigao u Irak, zemlja je ušla u potpunu izolaciju.

Svako ko je morao negde da putuje, morao je da se nađe na specijalnoj listi za dozvole koje je izdavala iračka vlada, a koja je bila poslata svim kontrolnim punktovima širom Iraka.

Paramilitary Popular Mobilisation force fighters gather around Tal Afar airport on 27 August 2017

AFP
Borci paravojnih formacija u avgustu 2017. godine

Listu – koju je video BBC – podelile su iračke snage bezbednosti. Sadržala je puna imena i prezimena, zanimanje, broj lične karte i registracije vozila svih osam tumača iz Alijeve i Ahmedove grupe.

Njih osmorica su obaveštena mejlom da je ova lista poslata na iračke kontrolne punktove „da bi im omogućila kretanje”.

Bila je to strašna vest.

U Iraku, kontrolne punktove drže zajednički različite bezbednosne jedinice, uključujući paravojne trupe, među kojima su moćne anti-američke šiitske naoružane grupe.

„To je značilo da paravojne formacije imaju naše podatke”, kaže Ahmed.

Uz stalne raketne napade a sada i Kovid, većina programa obuke koje je vodila koalicija već su obustavljeni i proces predaje baza Iračanima je krenuo da se ostvaruje do kraja.

Od sredine marta 2020. godine, koalicija je predala osam baza Iračanima i značajno smanjila broj svojih vojnika.


Mustafini roditelji su nastradali u napadu u Siriji, a on je preživeo teške povrede.
The British Broadcasting Corporation

Jedna od baza bila je ona u kojoj su radili Ahmed i Ali, i kako je počelo povlačenje, Britanske specijalne snage sa kojima su oni sarađivali počele su da napuštaju Irak ranije nego što je planirano.

Sada su Ahmed, Ali i njihovih šest kolega ostali nezaposleni, izloženi i nebezbedni.

Situacija ih je naterala da počnu da se kriju i preselili su porodice na druge adrese – ali ovo može samo da bude privremeno rešenje. Ali se plaši da će ih, vremenom, paravojne grupe ipak naći.

„To je kao da nosim svoje srce u tegli punoj krvi – ako se sapletem i padnem, ona će se razbiti, a ja ću umreti”, kaže Ali.

Lični podaci

Izlažem njihovu muku britanskom zameniku komandanta koalicionih snaga generalu majoru Kevu Kopsiju.

On negira da su informacije o iračkim tumačima bile podeljene sa drugima.

„Kao i svi sa kojima radimo – tumači nam pružaju povezanost od vitalnog značaja da bismo mogli da obavljamo svoj posao ovde i kao posledica toga mi štitimo njihove podatke i ne prosleđujemo te informacije drugim službama, uključujući iračke bezbednosne snage ili vladu.”

British Major General Kev Copsey

BBC
General Kev Kopsi

Ali kad mu kažem da smo videli dokument i da ovaj izgleda autentično, on obećava da će to istražiti.

„Za mene je ta priča zanimljiva bez obzira na njenu validnost… Moraću dodatno to da istražim”, kaže on.

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je istraga u toku.

„Iako direktno ne upošljavamo tumače u Iraku, svako narušavanje lične bezbednosti shvatamo izuzetno ozbiljno”, glasilo je saopštenje.

„Izuzetno cenimo naše preduzimače i trenutno istražujemo te navode.”

The US embassy in Baghdad (centre of this picture)

BBC
Koalicione snage i iračke vlasti komuniciraju preko ambasade SAD u Bagdadu.

Dokument sa imenima tumača ima zaglavlje američke ambasade u Bagdadu.

Ahmed objašnjava da je to koalicija koju predvode SAD, i stoga sva administrativna korespondencija sa iračkim vlastima potiče od američke ambasade.

Kontaktirali smo američku ambasadu, postavivši joj pitanja u vezi sa tim dokumentom.

„Kao opšte načelo, na komentarišemo našu privatnu diplomatsku korespondenciju sa vladom Iraka”.

„Ipak, koordinisanje logističkih pokreta sa vladom Iraka je standardna procedura da bi se osigurala bezbednost i sigurnost Američke misije i osoblja Američke misije u Iraku”, odgovorio je portparol ambasade.

Pretnje iračkim prevodiocima imaju dug istorijat. Od pada Sadama Huseina, paravojne formacije su ubile najmanje 40 njih koji su sarađivali sa Britanskom vojskom.

Uprkos stalnim pretnjama u godinama nakon invazije koju su predvodile SAD 2003. godine, Velika Britanija je odbila da ponudi sveobuhvatni vizni program koji pokriva tumače koji sarađuju sa Britanskom vojskom.

U izveštaju objavljenom u februaru 2019. na sajtu Houm ofisa o „procenjenoj saradnji” u Iraku, tvrdi se da je stepen rizika za iračke tumače sada nizak, imajući u vidu da je većina anti-zapadnjačkih paravojnih trupa koje pomaže Iran sada zauzeto unutrašnjim trenjem, kao i borbama sa Islamskom državom.

U svakom slučaju je istina da sam tokom kampanje protiv Islamske države viđala posrednu saradnju između pro-iranskih grupa i koalicije koju predvodi SAD.

Ali ta situacija se očigledno promenila od ubistva Sulejmanija i Al Muhandisa.

Ahmed i Ali više ne mogu da se osećaju bezbedno. Oni se brinu da će njihova imena biti dodata na dugi spisak tumača ubijenih u Iraku.

„Ja sam ima verovao, oni su verovali meni. Nisam očekivao da će nas ostaviti ovako.

„Ne želim nikoga da uvredim – ali gde su naša ljudska prava?”, kaže mi Ali sa knedlom u grlu. Ahmed sumorno klima glavom.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend