BBC News

Izrael, Palestina i nasilje: Napadi na gazu nastavljaju se „punom snagom“, kaže Netanjahu

Excavators work to clear the rubble at the site of Israeli air strikes, in Gaza City May 16, 2021

Reuters
Raščišćavanje posle vazdušnih napada u Gazi

Izraelska vojna operacija protiv Hamasa, palestinske ekstremističke grupe koja vlada Gazom, nastaviće se „punom snagom”, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

„Delujemo sada, i delovaćemo koliko god da je potrebno, kako bismo povratili mir… Biće potrebno vreme”, upozorio je.

U poslednjim vazdušnim napadima Izraela na Gazu, ubijeno je 42 ljudi, a konflikt sa Palestincima ulazi u sedmi dan.

Zvaničnici iz Gaze kažu da je među mrtvima 16 žena i desetoro dece.

Izraelska vojska navodi da je ciljala na vođe i infrastrukturu Hamasa.

Hamas je ispalio nove rakete prema jugu Izraela u nedelju posle podne.

U isto vreme, počeo je sastanak Saveta za bezbednost Ujedinjenih nacija, dok se međunarodni medijatori nadaju sporazumu o prekidu vatre.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš otvorio je sastanak, rekavši da nasilje „krajnje zastrašujuće” i da sukobi moraju prestati odmah.

Otkako su u ponedeljak počele borbe, u Gazi je ubijeno najmanje 188 ljudi, među kojima 55 dece i 33 žene, dok je 123 ranjeno, prema ministasrstvu zdravlja koje kontroliše Hamas. Izrael tvrdi da je među ubijenima na desetine boraca Hamasa.

Desetoro ljudi, među kojima dvoje dece, ubijeno je u napadima na Izrael, navode zvaničnici te zemlje.

People look at a damaged car at a site where a rocket fired from Gaza landed, as Israeli-Palestinian cross-border violence continues, in Ashkelon, southern Israel, May 16, 2021

Reuters
Rakete koje je lansirao Hamas pogodile su grad Aškelon, na jugu Izraela

U izraelskom vazdušnom napadu – najsmrtonosnijem bombardovanju do sada – pogođena je prometna ulicu nešto posle ponoći u nedelju.

Palestinski spasioci probijaju se kroz ruševine najmanje tri zgrada, izvlače tela i traže preživele.

Rescuers carry a girl as they search for victims amid rubble at the site of Israeli air strikes, in Gaza City May 16, 2021

Reuters
Devojčica je spasena iz ruševina u nedelju u gradu Gaza

„Nikada nisam izveštavao o bombardovanju ovolikog intenziteta, u Gazi sve eksplodira, teško je komunicirati za zvaničnicima i saznati gde su najveći udari”, rekao je BBC novinar Rušdi Abuluf.

„Zgrada u kojoj živim, u zapadnom delu grada, tresla se kao da je zemljotres”, dodao je.

„Histerično stanje haosa, u zgradi u kojoj živi oko 200 ljudi, žene i deca neprestano vrište.”

Izraelska vojska tvrdi da je bombardovala kuće vože Hamasa Jahje Sinvara i njegovog brata Muhameda Sinvara, za koga tvrde da je šef logistike u Hamasu.

Yehiya Sinwar in Gaza City, 28 October 2019

Reuters
Jahja Sinvar

Obe rezidencije su, navode, „bile deo vojne infrastrukture” za Hamas.

Lokalni izvori potvrđuju da je kuća vođe Hamasa bombardovana. Za sada nije poznata sudbina dvojice braće.

Mala je verovatnoća da su bili kod kuće u vreme napada, navodi novinska agencija Asošijeted pres.

Posle podneva, Hamas je lansirao rakete u pravcu centralnog i južnog Izraela, prema izveštajima izraelskih medija. Nije bilo informacija o žrtvama.

People clean inside a synagogue damaged by a rocket, as Israeli-Palestinian cross-border violence continues, in Ashkelon, southern Israel May 16, 2021

Reuters
Raščišćavanje sinagoge u Aškelonu posle raketnog napada

Odbrambenim sistem Gvozdena kupola presreo je mnoge od ispaljenih raketa.

Izraelska vojska kaže da je protekle nedelje zabeležen najveći broj raketa na njenoj teritoriji u istoriji.

mapa Izrael, pojas Gaze

BBC

Iz izraelske policije kažu da je u nedelju uveče došlo do napada automobilom u kvartu Šeik Jarah, u istočnom Jerusalimu.

Portarol izraelske policije je rekao da je vozač automobila upucan, kao i da je povređeno četvoro izraelskih policijaca.

Palestinskim porodicama u ovoj četvrti preti iseljavanje sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo, što je izazvalo najnoviji talas nasilja između Izraela i Palestine.

Tenzije su kuluminirale sukobima na svetom mestu koje posećuju i muslimani i jevreji. Hamas je u ponedeljak počeo da ispljuje rakete posle upozorenja Izraelcima da se povuku, na šta je izraelska vojska odgovorila vazdušnim napadima.


Kakvi su izgledi da dođe do prekida vatre?

Pol Adams, BBC dopisnik za diplomatiju

Da li se izraelska vojna operacija u Gazi, nazvana „Čuvari zida”, približava kraju?

Očigledno da ne. Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu rekao je da će se napadi nastaviti „punom snagom” i da „neće žuriti”-

Na pres konferenciji u nedelju je priznao da je bilo „pritisaka”, a posebno se zahvalio američkom predsedniku Džo Bajdenu na podršci.

Bajednov izaslanik, Hadi Amr, boravi u Izraelu od petka, gde razgovara o krizi sa izraelskim zvaničnicima.

Neuobičajeno, na kraju nedelje koju je obeležila i uznemirujuća bujica nasilja u mešovitim jeverjsko-arapskim gradovima, sastao se i sa liderima izraelskih Arapa.

S obzirom da Amerika, kao i Izrael i mnoge druge zemlje, Hamas smatra terorističkom organizacijom, Amr se neće sastajati sa jednom od dve zaraćene strane.

Bilo kakve poruke za Hamas će morati da putuju preko uobičajenih posrednika, poput Egipta ili Katara.

Lokalni izvori sugerišu da Hamas već nekoliko dana nudi prekid vatre, ali nailazi na odbijanje Izraela, čiji je cilj očigledno da nanese Hamasu što je moguće više štete pre nego što se borbe okončaju.

Ove epizode prate poznat obrazac: Izrael iznova prikazuje nesumnjivu vojnu nadmoć, sve dok međunarodna zajednica ne reaguje na civilne žrtve i sve goru humanitarnu situaciju u Gazi, zahtevajući da se operacija završi.

Prema proceni Izraela, još nismo dostigli taj trenutak.


Šta se dešavalo u subotu?

Deset članova jedne porodice ubijeno je u vazdušnom napadu Izraela na izbeglički kamp zapadno od grada Gaza.

Petomesečna beba, Omar Al-Hadidi, jedina je preživela napad, u kojem je ubijena njena majka, četvoro braće i sestara, tetka i četvoro rođaka.

Palestinian infant boy Omar Al-Hadidi lies on a hospital bed after Gaza health officials said an Israeli missile struck a house, killing his mother and four siblings, in Gaza City May 15, 2021

Reuters
Omar, petomesečna beba, jedina je preživela vazdušni napad koji je pogodio porodični dom

Otac deteta, Muhamed Al-Hadidi, tada nije bio kod kuće.

„U kući nije bilo raketa, samo žena i deca, bez raketa, samo deca, šta su ona uradila da ovo zasluže?”, rekao je za agenciju Rojters.

Doktor koji brine o Omaru kaže: „Bio je u lošem stanju. Polomljena mu je butna kost i bio je sav u modricama ali srećom posle prve kontrole deluje stabilno.”

Izraelska vojska saopštila je da je Hamas ispalio 278 projektila iz pojasa Gaze i da su pogođeni gradovi Aškelon, Javne i Berševu.

Police and rescue teams at the scene of a direct rocket hit in Ramat Gan, Israel, 15 May 2021

Getty Images
Predgrađe Tel Aviva koje direktno pogođeno raakeetom, kada je ubijen jedan Izraelac

Jedan čovek je stradao kada je raketa pogodila ulicu u predgrađu Tel Aviva. Navodno ga je pogodio šrapnel dok je bio u stanu.

Šta se desilo sa stambenim objektom u Gazi?

U subotu posle podne, u vazdušnom napadu izraelske vojske, srušena je zgrada u kojoj su bile smeštene medijske redakcije, među kojima i Asošijeted Pres (AP) i Al Džazira, kao i mnogobrojne kancelarije i stanovi.

U saopštenju izdatom nedugo posle napada, izraelska vojska navodi da je u toj zgradi čuvana vojna imovina koja pripada Hamasu. Vlasnik zgrade je to opovrgao.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je „duboko uznemiren” bombardovanjem zgrade.

„Generalni sekretar podseća sve strane da gađanje civilnih meta i medijskih struktura krši međunarodni zakon i da se mora izbeći po svaku cenu”, rečeno je iz tima za odnose sa javnošću.

Palestinians inspect the rubbles after an Israeli air strike hit Al-Jalaa tower, which houses apartments and several media outlets, including the Associated Press and Al Jazeera, in Gaza City, 15 May 202

EPA
Ostaci višespratnice u kojoj su bile smeštene različite medijske organizacije

Iz agencije AP saopštili su da je zgrada pogođena oko sat vremena pošto su izraelske snage naredile evakuaciju ljudi.

Generalni direktor agencije Geri Pruit rekao je: „Ovo je veoma uznemirujuć događaj. Za dlaku smo izbegli gubitke života. Desetine novinara i frilensera bilo je u zgradi, ali smo srećom uspeli da ih evakuišemo na vreme.”

A Gaza tower block housing news outlets was destroyed in an Israeli strike on Saturday
The British Broadcasting Corporation
An Israeli soldier gets into position during clashes with Palestinian demonstrators in the West Bank

Getty Images
Izraelski vojnik tokom sukoba na Zapadnoj obali

Šta je izazvalo nasilje?

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelske policije počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori gori u Jerusalimu, svetom mestu kako za muslimane, tako i za Jevreje.

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo je i najsvetije mesto u judaizmu, poznato kao Hramovna gora (Har HaMoriah).

Česta je tačka sukobljavanja i nasilja.

Hamas je zahtevao da Izrael povuče policijske snage odatle, kao i iz obližnjeg naselja Šeik Jarah pretežono naseljeno Arapima, gde se Palestincima preti iseljavanje sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo.

Sud je trebalo u ponedeljak da održi ročište po žalbama palestinskih porodica, ali je ono odloženo i novi datum biće određen u sledećih 30 dana.

Kada ultimatum nije ispunjen, Hamas je ispalio rakete.

Rockets are seen in the night sky fired towards Israel from Beit Lahia in the northern Gaza Strip on May 14, 2021

AFP
Rakete izraelskog odbrambenog sistema pokušpavaju da presretnu rakete ispaljene iz pojasa Gaze

Napetost je već bila na vrhuncu povodom obeležavanja Dana Jerusalima – izraelskog nacionalnog praznika kojim se slavi vojno zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine.

Tog dana mladi cionisti – jevrejski nacionalisti – obično organizuju marš uglavnom kroz delove Jerusalima u kojima žive muslimani.

Mnogi Palestinci ovakve manifestacije smatraju namernim provokacijama.

Jerusalim

BBC

Šta je pozadina sukoba?

Izrael je okupirao istočni Jerusalim posle rata na Bliskom istoku 1967. godine i čitav grad smatra svojom prestonicom, mada to veći deo međunarodne zajednice ne priznaje.

Palestinci tvrde da je istočni Jerusalim buduća prestonica njihove nezavisne države kojoj se nadaju.

UN su saopštile da bi Izrael trebalo da otkaže iseljavanje Palestinaca i da primeni „maksimalno ograničenje u upotrebi sile” protiv demonstranata.

Šta je pozadina novih sukoba u Jerusalimu
The British Broadcasting Corporation

Šta se desilo ispred džamije Al-Aksa?

Izraelska policija saopštila je da su se hiljade Palestinaca tokom noći zabarikadirale u kompleksu u kojem se nalazi i džamija i da su tamo napravili zalihe kamenica i Molotovljevih koktela kako bi gađale učesnike marša.

Policajci su u ponedeljak ujutru dobili naređenje da uđu u kompleks kako bi „rasterali demonstrante”.

Prethodno su demonstranti kamenicama zasuli policijski kontrolni punkt na obližnjem putu.

Hramovna gora, Jerusalim

BBC

Duže od jednog sata policija je ispaljivala šok bombe u pravcu palestinskih demonstranata koji su je gađali kamenicama i drugim predmetima.

U jednom video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako su šok bombe, koje je policija ispalila kao odgovor na napad demonstranata, pale u džamiju.

Izraelska aneksija: Šta je Zapadna obala
The British Broadcasting Corporation

Izraelska policija saopštila je da je povređeno devet njenih pripadnika, od koji je jedan primljen u bolnicu.

Tokom sukoba, jedan automobil je udario u čovek pošto su prethodno demonstranti zasuli vozilo kamenicama.

Clashes in Jerusalem continue
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend