BBC News

Korona virus: Oksfordska vakcina izazvala neželjene efekte, ispitivanje pauzirano

Scientist at the Oxford Vaccine Group's facility in Oxford on 24 June 2020

Reuters

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa, koju su razvili kompanija AstraZeneka i Univerzitet Okford, odložena su nakon što je jedan učesnik imao neželjenu reakciju u Velikoj Britaniji.

Iz kompanije AstraZeneke su to opisali kao „rutinsku“ pauzu u ispitivanjima.

„Reč je o rutinskoj akciji koja se preduzima kad god postoji potencijalno neobjašnjivo oboljenje na nekom od učesnika istraživanja“, navodi se u saopštenju kompanije.

Ishod ispitivanja vakcina pažljivo se prati širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija, međutim, ukazuje da nijedna od gotovo 180 vakcina koje se ispitiju, još nije prošla sve potrebne faze.

Vakcina AstraZeneke i Univerziteta Okford smatra se ozbiljnim kandidatom među desetinama vakcina koje se razvijaju u svetu.

Velike su se nade polagale da bi vakcina mogla biti jedna od prvih koja će se pojaviti na tržištu, nakon uspešnog testiranja u 1. i 2. fazi.

Prelazak na 3. fazu ispitivanja poslednjih nedelja obuhvatio je oko 30.000 učesnika u SAD-u, kao i u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Ispitivanja vakcina u 3. fazi često uključuju hiljade učesnika i mogu trajati nekoliko godina.

Stat Njuz, veb sajt koji se bavi zdravljem je prvi objavio priču, preneo je da detalji o neželjenim reakcijama učesnika iz Ujedinjenog Kraljevstva nisu bili odmah poznati, ali su citirali izvor koji je rekao da se očekuje da se dobrovoljac oporavi.

Odluka o nastavku ispitivanja – moguće već za nekoliko dana

Glass vials

Reuters

Analiza: Fergus Volš

dopisnik u oblasti medicine

Na prvi pogled ovo može delovati alarmantno. Ispitivanje vakcine – i to ne bilo koje, već one kojoj se posvećuje ogromna pažnja sa svih strana sveta – zaustavljena je zbog sumnje na ozbiljnu neželjenu reakciju. Ali takvi događaji nisu nečuveni.

Zapravo, tim iz Oksforda to opisuje kao „rutinu“. Svaki put kada dobrovoljac bude primljen u bolnicu i uzrok njegove bolesti nije odmah očigledan, istraživanje se pauzira.

Ovo je zapravo drugi put da se to dogodilo tokom ispitivanja vakcine protiv korona virusa Univerziteta Okford i AstraZeneke od kako su prvi dobrovoljci testirani u aprilu.

Portparol Univerziteta Okford rekao je: „U velikim ispitivanjima, bolesti se mogu pojaviti slučajno, ali se one moraju nezavisno ispitati da bi se to pažljivo proverilo.“

Konačnu odluku o ponovnom pokretanju testiranja doneće Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA), do koje može doći za svega nekoliko dana.

Ali, do tada je pauzirano ispitivanje vakcine na svim međunarodnim lokacijama – u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD-u.

Tim Univerziteta Okford veruje da ovaj proces pokazuje da su posvećeni bezbednosti svojih dobrovoljaca i najvišim standardima rada u studijama.


Video: Kada će vakcina za Kovid-19 biti spremna

Trenutno se radi na više od 150 vakcina širom sveta.
The British Broadcasting Corporation

Gde smo stigli u potrazi za vakcinom?

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da želi da vakcina bude dostupna u SAD-u pre izbora 3. novembra, ali su njegovi komentari podstakli bojazan da bi politika mogla da zauzme prioritet nad bezbednošću u trci za vakcinom.

U utorak je grupa od devet proizvođača vakcina protiv Kovida-19 pokušala da uveri javnost objavljivanjem „istorijskog zaveta“ da će se pridržavati naučnih i etičkih standarda u potrazi za vakcinom.

AstraZeneka je među devet kompanija koje su se obavezale da će podneti zahtev za odobrenje tek nakon što vakcine prođu tri faze kliničke studije.

Industrijski giganti Džonson i Džonson, BioEnTek, Glakso Smit Klajn, Fizer, Merk, Moderna, Sanofi i Novavaks su drugi potpisnici.

Oni su se obavezali da će „bezbednost i dobrobit vakcinisanih ljudi uvek biti glavni prioritet“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da se gotovo 180 potencijalnih vakcina testira širom sveta, ali nijedna još nije prošla sva klinička ispitivanja.

Iz SZO kažu da ne očekuju da vakcine protiv korona virusa ispune sve smernice u pogledu efikasnosti i bezbednosti kako bi bile odobrene ove godine. U SZO smatraju da je potrebno vreme za temeljno testiranje vakcina.

Slične stavove deli i Tomas Kueni, generalni direktor Međunarodne federacije proizvođača farmaceutskih proizvoda. Ovo industrijsko telo predstavlja kompanije koje su potpisale zajedničko saopštenje.

Uprkos tome, Kina i Rusija počele su da testiraju vakcine, razvijene u tim zemljama, na određenim kategorijama stanovništva – vojnicima, lekarima…

Sve su zavedene kod SZO kao vakcine u fazi kliničkih ispitivanja.

U međuvremenu, američki nacionalni regulator, Uprava za hranu i lekove (FDA), sugerisala je da vakcine protiv korona virusa mogu biti odobrene pre završetka treće faze kliničkih ispitivanja.

Prošle nedelje je takođe objavljeno da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozvali države da razmotre odustajanje od određenih zahteva kako bi bili spremni za distribuciju potencijalne vakcine do 1. novembra – dva dana pre predsedničkih izbora 3. novembra.

Iako je predsednik Tramp nagovestio da bi vakcina mogla biti dostupna pre izbora, njegov protivkandidat iz Demokratske stranke Džo Bajden izrazio je sumnju da će Tramp slušati naučnike i sprovoditi transparentan proces.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend