BBC News

Korona virus, remdesivir i Srbija: Zašto je važna nabavka ovog leka, SZO kaže da „nema efekta“

Vials of remdesivir

Reuters
Stručnjaci upozoravaju da ovaj lek ne treba posmatrati kao čarobni štapić

Puna tri meseca pošto je Evropska unija dozvolila upotrebu, a Amerika nabavila pola miliona doza – lek remdesivir za Kovid-19 stiže u Srbiju, gde je od 12. oktobra počela distribucija.

Remdesivir se ranije nije koristio u Srbiji, kaže za BBC na srpskom Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

„Daje se u intravenskoj infuziji jednom dnevno pet dana ili deset, ako nema rezultata.

„Studije su pokazale da kod srednje teških i teških pacijenata dovodi do smanjenja dužine bolesti. Takođe, smanjuje težinu prelaska u ozbiljniju fazu“, ističe Pešić.

„Najpoznatiji“ pacijent koji je lečen remdesivirom je američki predsednik Donald Tramp, što je ovaj lek ponovo stavilo u centar pažnje najšire javnosti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je, međutim, da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid-19.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi lekovi imaju male ili nikakve rezultate u lečenju zaraženih kovidom-19.

Remdesivir, lek koji je razvila američka farmaceutska kompanija „Gilead sajens“, bio je jedan od najranijih tretmana u lečenju bolesti kovid-19.

Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prođu dodatne stručne provere.

Nasumično ispitivanje ovih lekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih lekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer „podaci nisu detaljno analizirani“, te tvrdi da se zbog toga „ne može doneti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira“, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ranije ovog meseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je lečenje ovim lekom smanjilo vreme oporavka pacijenata obolelih od kovida-19 za pet dana u poređenju s pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 pacijenata.

„Podaci (SZO-a) u nastajanju izgledaju nedosledni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira“, rekao je Gilead za agenciju Rojters.

Korišćenje remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i lekove u SAD-u i od tada je ovaj lek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

U Srbiji je ovaj lek prošao sve procedure, kazala je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doktorka Sanja Radojević Škodrić.

„To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku“, rekla je Škodrić za RTS.

Klinički testovi su pokazali da ovaj lek skraćuje simptome infekcije korona virusom sa 15 na 11 dana.

Ipak, nema dokaza da remdesivir može da sačuva živote.

Imunitet: Koje su tajne imuniteta i kako nas štiti od bolesti
The British Broadcasting Corporation

Šta je remdesivir?

Ovaj antivirusni lek registrovala je Američka agencija za lekove (FDA) za privremenu upotrebu u lečenju srednjih i težih slučajeva pacijenata sa Kovid-19 u bolničkim uslovima.

Pre nekoliko dana ga je evropska medicinska agencija registrovala po ubrzanom postupku i zove se veklury, navodi profesor.

Predviđen je za upotrebu i domaćim protokolom za lečenje pacijenata sa Kovid 19.

„Lek je razvijan za ebolu, ali istraživanja nisu završena. Ova pandemija je dovela do novih istraživanja“, objašnjava Pešić.

Radi po principu zbunjivanja virusa jer ima sličan hemijski sastav kao neke sirovine koje su Kovidu-19 neophodne da bi se razmnožavao.

Tako ga onemogući da se hiljadu puta umnoži.

Kao i antitela, ovaj lek ima najveći uticaj u ranoj fazi zaraze.

Koji se još lekovi koriste u Srbiji za korona virus?

Postoji drugi antivirusni lek – favipiravir, kog već nekoliko meseci ima u Srbiji i predviđen je nacionalnim protokolom.

„On je u tabletama, a može da se koristi od početka infekcije i jeftiniji je“, navodi Pešić.

Ovaj lek – registrovan kao avigan – popularniji je na istoku u Rusiji, Kini i Japanu, gde je korišćen za grip, dodaje profesor.

Stavovi predsednika SAD o korona virusu su se menjali od negiranja do podrške nošenju maske.
The British Broadcasting Corporation

Gde je korišćen remdesivir?

Ovaj lek je, između ostalih, korišćen i za lečenje američkog predsednika Donalda Trampa koji je pre nekoliko dana primljen u bolnicu, pošto je potvrđeno da ima korona virus.

Još krajem juna Trampova administracija je od proizvođača remdesivira, američke fime Gilead Sajensiz, nabavila skoro sve količine ovog leka proizvedene u julu, avgustu i septembru.

Tada je kupljeno pola miliona doza, koje su u Americi koštale po 3.120 dolara, pisao je Vašington post.

Gotovo istovremeno Evropska komisija je po hitnom postupku – za manje od mesec dana odobrila korišćenje remdesivira za lečenje Kovida 19 na teritoriji Evropske unije.

„Odobravanje prvog leka za Kovid-19 je važan korak napred u borbi protiv virusa“, izjavila je tada Stela Kirjakides, evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane.


Mišel Roberts, BBC urednica u oblasti zdravlja

Pokazalo se da lek remdesivir skraćuje period oporavka pacijentima koji obole od Kovida- 19.

Od 26. maja koristi ga i britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Ministar zdravlja Met Henkok rekao je da je to bio „verovatno najveći korak napred u lečenju korona virusa od početka krize“.

Vlasti Velike Britanije navele su tada da ima dovoljno dokaza da njegova upotreba pomaže pacijentima koji su na bolničkom lečenju.

Lečenje virusa korona u Srbiji: Kako krvna plazma može da pomogne
The British Broadcasting Corporation

Lek se tada i dalje nalazio u fazi kliničkih ispitivanja širom sveta, a i u velikoj Britaniji.

Doktor Stefan Grifin sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Lidsu, izjavio je u maju da je to „lek koji najviše obećava“ u borbi sa Kovidom 19.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom prvi će ga dobijati, dodao je on.

„Iako ovo deluje kao najispravniji pristup, ne treba očekivati da lek odmah bude poput čarobnog štapića“, naveo je Grifin.

Pored remdesivira za lečenje posledica korona virusa, naučnici su ispitivali i lekove za malariju i HIV.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend