BBC News

Nemačka, politika i Angela Merkel: Armin Lašet izabran za vođu CDU

Armin Laschet at CDU conference

Reuters

Centrista Armin Lašet izabran je na čelo nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranku kancelarke Angele Merkel.

Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, pobedio je dvojicu suparnika na virtuelnoj stranačkoj konferenciji u subotu.

On sada ima dobre šanse da nasledi Merkel i na poziciji kancelara Nemačke, kada se ona povuče u septembru, nakon 16 godina provedenih na toj funkciji.

CDU i njena sestrinska stranka CSU će na proleće odlučiti ko će biti njihov kandidat za kancelara na septembarskim izborima.

Ko je Armin Lašet?

Popularni premijer najveće nemačke pokrajine poznat je po tome što sa zadovoljstvom učestvuje u tradicionalnim karnivalskim svečanostima.

On se predstavljao kao kandidat kontinuteta i važio je za favorita same Angele Merkel.

Branio je njenu politiku tokom izbegličke krize 2015. godine i poznat je po liberalnim stavovima, posvećenosti Evropskoj uniji i sposobnosti da se približi imigrantskim zajednicama.

Njegov poziv za popuštanje zaštitnih mera za suzbijanje Kovida-19 prošlog proleća iznenadio je mnoge i, prema navodima medija, razbesneo kancelarku Merkel.

Od tada je Lašet promenio stav po tom pitanju i radio na tome da popravi štetu koju je načinio sopstvenom političkom kredibilitetu.

Političku klimu u Nemačkoj dodatno je promenila pandemija korona virusa, koja je zakomplikovala i usporila potragu za naslednikom Angele Merkel.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend