BBC News

Olimpijske igre i Belorusija: Kristina Cimanovskaja odbija da se ukrca na let kući

Krystsina Tsimanouskaya escorted at Haneda airport in Tokyo

Reuters
Kristina Cimanovska prebačena je u nedelju na aerodrom

Beloruska olimpijka odvedena je na aerodrom u Tokiju odakle treba da leti nazad u svoju zemlju, pošto se javno žalila na reprezentaciju.

Kristina Cimanovskjaa trebalo je u ponedeljak da se takmiči u trci na 200 metara.

Ali, pošto se javno žalila da je kasno obaveštena da treba da nastupa u drugoj trci, rekla je da joj je rečeno da se spakuje i zatim je odvezena na aerodrom.

Ona je sada pozvala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da interveniše.

„Pokušavaju da me izbace iz zemlje bez mog pristanka”, rekla je ona u video snimku objavljenom na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Tražim od MOK-a da se uključi”, dodala je.

U kratkom saopštenju MOK-a navodi se da su videli medijske izveštaje o situaciji u kojoj se sprinterka našla i da su zahtevali pojašnjenje od beloruskog Olimpijskog komiteta.

Cimanovska nije bila u avionu koji je poleteo i ona sada se nalazi na sa policijom na aerodromu u Tokiju, prema izveštavanju beloruskog novinara Tadeusa Gizcana.

Ranije je za radio stanicu Evropski radio za Belorusiju (ERB) rekla da se plaši povratka u zemlju.

Ona je ranije u jednom video snimku na Instagramu tvrdila da su je beloruski zvaničnici u kratkom roku uključili u štafetu na 400 metara prošlog četvrtka, pošto je za neke reprezentativke utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Državni mediji u Belorusiji kritikovali su je zbog „narušavanja timskog duha”.

Kaže da su u nedelju treneri došli u njenu sobu i rekli joj da se spakuje i leti kući. Navodno joj je bio rezervizan let Turkiš Erlajnsa iz Tokija do Istanbula.

Sprinterka je rekla za Rojters da je uklonjena iz tima jer je „na Instagramu govorila o nemaru trenera”.

Beloruski olimpijski tim kasnije je saopštio da je isključena iz tima zbog „emocionalnog i psihološkog stanja” i da se neće takmičiti ni u trci na 200 metara, ni u štafeti na 400 metara.

U avgustu 2020. godine osnovana je Fondacija za solidarnost sportista Belorusije, tokom protesta protiv predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka, koji je tada izabran za još jedan mandat, na izborima čiju regularnost mnogi dovode u pitanje.

Vlada se brutalno obračunala sa stotinama hiljada demonstranata koji su protestovali zbog izbora. Neki od učesnika protesta bili su i reprezentativni sportisti, kojima je zbog toga ukinuto finansiranje, izbačeni su iz tima i pritvoreni.


Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend